SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

تقسیم گوشت قربانی حج [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionگوشت قربانی حج را چگونه باید تقسیم کرد؟
Answer: مستحب است قربانى را سه قسمت كند: یک‌سوّم آن را براى خود بردارد و یک‌سوّم را درراه خدا به نيازمندان صدقه دهد و یک‌سوّم را به دوستان و مؤمنان هديه نمايد. البتّه لازم نيست تقسيم به سه قسمت به‌طور مساوى باشد، ولى دادن بخشى از آن به فقير واجب است، امّا خوردن چيزى از آن واجب نيست؛ هرچند موافق احتياط است.

دادن گوشت قربانی به غیرمسلمان و ناصبی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionآیا گوشت قربانی را می‌توان به فقیری که مسلمان نیست و یا ناصبی است، داد؟
Answer: گوشت قربانى را به همه فقراى مسلمين، اعم از شيعه و اهل سنّت مى‌توان داد؛ ولى دادن به غیرمسلمانان و ناصبی‌ها (آن‌ها كه با ائمّه: عداوت دارند) اشكال دارد.

خارج کردن گوشت قربانی از منی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionآیا می‌توان گوشت قربانی را از منی خارج کرد؟
Answer: احتياط آن است كه تا افراد نيازمند در منى پيدا شوند، گوشت قربانى را از منى خارج نكنند.

دفن کردن یا سوزاندن گوشت قربانی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionآیا دفن کردن یا سوزاندن گوشت قربانی جایز است؟
Answer: مسلمانان بايد كارى كنند كه گوشت‌های قربانى استفاده شود و از بين نرود و مانند بعضى از سال‌ها مجبور به دفن كردن يا سوزاندن آن‌ها نشوند؛ زيرا اين كار اسراف است و حرام و مخالف دستورات اسلام است و چنانچه در منى مستحقّينى يافت نشوند، بايد آن را به ساير كشورها ببرند و به فقرا و مؤمنان بدهند و چنانچه هزينه‌اى براى اين كار لازم باشد بايد حكومت اسلامى، يا مردم، آن را بپردازند.

انجام قربانی در وطن به خاطر جلوگیری از هدر رفتن گوشت قربانی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionدر مواردی که گوشت‌های قربانی هدر می ورد و دفن یا سوزانده می‌شود، آیا می‌توان در وطن قربانی را انجام داد؟
Answer: چنانچه بعد از تلاش و كوشش لازم راهى براى استفاده از گوشت‌های قربانى پيدا نشود و مجبور به نابود كردن آن‌ها شوند، در اين صورت بايد موقّتآ از قربانى كردن در منى صرف‌نظر نمايند و پول آن را كنار گذاشته و هنگام بازگشت در محل خود قربانى كنند و يا با كسان خود در وطن هماهنگ كنند كه در همان روز عيد مکه قبل از تقصير براى آنان قربانى كنند و گوشت آن را در مصارفى كه ذکرشده، مصرف نمايند. در این صورت، بايد قربانى را در باقيمانده ذی‌الحجه انجام دهد و اگر بازگشت او به طول مى‌انجامد نايب بگيرد و چنانچه در ماه ذی‌الحجه آن سال موفّق نشد، بايد در ايّام عيد قربان سال آينده آن را انجام دهد.

تخییر بین قربانی در منی و وطن [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionآیا با توجه به شرایط موجود، ذبح قربانی حج در وطن صحیح می‌باشد؟
Answer: با توجّه به جهات مختلف در حال حاضر مخيّر بين ذبح در قربانگاه‌های موجود، كه همه در خارج از منى است و ذبح در وطن مى‌باشند و اين حكم تا زمانى است كه گوشت‌ها ـ مانند سال‌های اخير ـ به خارج منتقل گرديده و مصرف شود، مگر اين‌كه اطمينان داشته باشند كه قربانى بدون عيب و نقص و واجد شرايط است و گوشت آن مصرف مى‌شود كه در اين صورت ذبح در منى را مقدّم بدارند. توضيح این‌که: سابقاً گوشت‌ها در مني از بين مي رفت و لذا مي گفتيم ذبح در آنجا جايز نيست، ولي در حال حاضر که گوشت‌ها بسته بندي مي شود عيب ديگري به وجود آمده که تمام قربانگاه ها خارج از مني هستند و بعضي از قربانی‌ها شرايط لازم را ندارند؛ و از طرفي مصارف گوشت قرباني در محل، همه صرف شيعيان مي شود و قرباني ها داراي شرايط لازم هستند. بنابراين هرکدام اولويتي دارد، لذا مخيرند؛ و چنانچه در محل، قرباني مي کنند، بايد هماهنگ شود که مطابق عيد قربان در عربستان ذبح کنند ولي چون تأخیر قرباني را در حال اختيار تا سه روز اجازه مي دهيم مي توانند مطابق عيد قربان در محل نيز ذبح کنند و براي خروج از احرام بايد به او اطّلاع دهند (اين حکم تکليفي است نه وضعي) مگر در جایی که امکان اطّلاع نباشد که اگر پول آن را کنار بگذارند کافي است.

وکالت گرفتن از فقیر به خاطر تلف شدن گوشت قربانی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionهرگاه در منى فقير يافت نشود و گوشت قربانى تلف شود، آيا لازم است قبل از سفر از يك فقير وكالت بگيريم كه بعد از ذبح سهمى براى او در نظر بگيريم، سپس آن را در همان‌جا رها كنيم؟
Answer: در اين صورت ـ كه گوشت‌ها تلف مى‌شود ـ قربانى كردن در انجام‌، چه با اخذ وكالت از فقير و چه بدون آن، جايز نيست و بايد بر اساس مسئله 1059 مناسک عمل گردد.

ترک کردن قربانی به خاطر علم به تلف شدن گوشت قربانی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionشخصى با اين عقيده كه: «گوشت قربانى تلف مى‌شود و مورداستفاده قرار نمى‌گيرد» قربانى را ترك نموده، سپس تقصير كرده و به دنبال آن بقيّه اعمال حج را انجام داده است. اكنون وظيفه‌اش چيست؟
Answer: حج او صحيح است؛ ولى اگر قربانى در منى از بين مى‌رود و قابل‌استفاده نيست، بايد پول آن را كنار بگذارد و در ماه ذی‌الحجه همان سال و اگر نتوانست در سال بعد در ايّام تشريق (دهم و يازدهم و دوازدهم ذی‌الحجه) در شهر خودش قربانى كند

صرف پول قربانی جهت اماکن خیریه به خاطر تلف شدن گوشت قربانی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionدرصورتی‌که گوشت‌های قربانى در قربانگاه‌ها نابود شود و به مصرف فقرا و نيازمندان نرسد، آيا حاجى مى‌تواند از قربانى صرف‌نظر نموده، پول آن را به اماكن خیریه بپردازد؟
Answer: بايد از قربانى در منى صرف‌نظر كند؛ ولى صرف پول قربانى در جاى ديگر كافى نيست؛ بلكه لازم است در محل ديگرى، مانند شهر خودش، در ذی‌الحجه قربانى كرده و به مصرف برساند.

اولویت قربانی در منی یا وطن [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionقربانی کردن در منی اولویت دارد یا در وطن؟
Answer: در شرایط فعلى قربانى سه حالت دارد: الف) درصورتی‌که بتواند در انجام‌ قربانى کند و در انجام‌ قربانى را به مصرف برساند این مقدّم بر هر چیز است. ب) درصورتی‌که انجام‌ قابل‌مصرف نباشد امّا مسلمین بتوانند آن را بسته‌بندی کرده به خارج منى و بلد دیگر بفرستند تا مصرف نیازمندان شود. در صورت عدم امکان روش اوّل، روش دوّم واجب است. ج) این‌که هیچ‌کدام از آن دو صورت ممکن نباشد و قربانى ضایع می‌شود و از بین می‌رود پول آن را کنار بگذارند و در ماه ذی‌الحجه هنگام بازگشت قربانى کرده و در مصارف آن مصرف کنند هیچ اشکالى براى حج آن‌ها نخواهد داشت و اگر نمی‌توانند پول قربانى را کنار بگذارند بر ذمّه بگیرند.

ملاک بودن عید قربان مکه یا ایران برای قربانی کردن در وطن [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionحجاج محترمى كه قربانى را در وطن انجام مى‌دهند (بنا بر فتواى حضرت‌عالی كه در شرايط فعلى مخيّر هستند) آيا روز عيد قربان ايران را ملاك قرار دهند، يا عيد قربان مکه را؟
Answer: معيار روز عيد قربان مکه است؛ ولى اگر ممكن است طورى هماهنگ كنند كه قربانى بعد از رمى جمره عقبه و قبل از حلق باشد.

خارج بودن قربانگاه از منی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionبا توجه به این‌که در حال حاضر قربانگاه از منی خارج است، آیا قربانی کردن در انجام‌ کفایت می‌کند؟ دلیل فقهی آن چیست؟
Answer: قربانى كردن در قربانگاه‌های موجود كافى است، هرچند در حال حاضر همه آن‌ها در خارج از محدوده منى است و استفاده از آن‌ها از باب قاعده الأقرب فالآقرب است و لازم نيست مخفيانه در گوشه‌اى از منى يا مکه قربانى كنند، يا براى روزهاى بعد بگذارند، بلكه اين كار در شرايط فعلى خالى از اشكال نيست.

ذبح کردن قربانی حج با دستگاه [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionآیا ذبح کردن قربانی حج به‌وسیله دستگاه صحیح می‌باشد؟
Answer: استفاده از وسايل ماشينى براى ذبح حيوانات مانعى ندارد؛ ولى بايد شرايط شرعيّه ذبح، مانند روبه‌قبله بودن، بسم‌الله گفتن و غير آن رعايت شود (چنان‌که در رساله توضيح المسائل، مسئله 2223، شرح داده‌ايم).

فروش یا استفاده قربانی کننده از اجزاء حیوان قربانی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionآیا قربانی کننده می‌تواند اجزائی از حیوان قربانی مانند پوست را بفروشد و یا خودش استفاده کند؟
Answer: احتياط آن است كه قربانى كننده پوست حيوان قربانى و مانند آن را نفروشد و اگر آن را براى استفاده خود نگهداری، به‌اندازه پول آن به فقرا دهد.

مصرف پوست و روده قربانی [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionهرگاه شخصى به‌قصد ما فى الذمّه در ماه ذی‌الحجه در وطن خود قربانى كند، آيا پوست و روده آن بايد به‌طور كامل به فقير داده شود، يا ممكن است بر اساس تقسيم و مصرف گوشت قربانى، بين فقرا و دوستان و خودش تقسيم كند؟ و چنانچه برخلاف دستور شرع عمل كرده و اكنون بخواهد پول آن را به مصرف شرعى‌اش برساند، آيا ملاك قيمت آن در روز ذبح قربانى است، يا زمان اداى دين؟
Answer: مى‌تواند آن را به‌عنوان سهم خود بردارد، يا به دوستانش، يا به فقرا و نيازمندان بدهد، ولى دادن آن به قصّاب ـ به‌عنوان اجرت كارى كه انجام داده ـ اشكال دارد و احتياط مستحب آن است كه اگر خودش از آن استفاده كرده، قيمت آن را صدقه بدهد و ملاك قيمت روز ذبح قربانى است.

استفاده قصاب از کله و پاچه و پوست قربانی به‌عنوان اجرت [تقسیم و مصرف گوشت قربانی ]

Questionطبق فتواى حضرت‌عالی قربانى را در وطن انجام دادم و قصّاب كله و پاچه و پوست آن را به‌عنوان اجرت خود برداشت. اين كار چه حكمى دارد؟
Answer: احتياط آن است كه معادل قيمت پوست آن را به فقيرى صدقه دهيد.
TotalPages : 1