SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

خریدوفروش اجناس مصادره شده در گمرک [مالک داشتن]

Questionلطفاً بفرمایید که آیا می‌‌توان اجناسی که در گمرک مصادره می‌‌کنند را خریدوفروش کرد؟
Answer: اگر گمرک برای این کار از طرف مجتهد مجاز نباشد اشکال دارد ولی اگر از طرف مجتهد مجاز باشد، خرید آن کالاها اشکالی ندارد.

خریداری زمین موروثی از وصی بدون اطلاع ورثه [مالک داشتن]

Questionآیااستفاده از زمینی که 11 وارث داشته وصی بدون اطلاع به سایر وراث و گرفتن رضایت زمین را به یکی از وراث فروخته چیست؟
Answer: زمینی که تعلق به ورثه دارد بدون رضایت همه قابل فروش نیست.

خریدوفروش اموال غصبی [مالک داشتن]

Questionخریدوفروش اموال غصبی چه حکمی دارد؟
Answer: خریدوفروش مال غصبى نيز حرام و باطل است و فروشنده بايد پول را به خريدار برگرداند، ولى خريدار حق ندارد آن مال غصبى را به غير صاحبش بدهد مگر آن‌که صاحبش معامله را اجازه دهد و اگر صاحب آن را نمی‌شناسد بايد به نظر حاكم شرع عمل كند.

خریدوفروش اراضی موات [مالک داشتن]

Questionخریدوفروش اراضی موات چه حکمی دارد؟
Answer: اراضى موات با ثبت دادن ملك كسى نمى‏شود، و خریدوفروش آن جايز نيست، مگر این‌که کاری روی آن انجام دهند و آن را آماده کشت یا بهره‌برداری دیگری سازند. (در زمان حكومت اسلامى، احياء موات مى‏بايست با اجازه حكومت باشد و نمى‏توان خودسرانه عمل كرد.)

پرداخت ثمن معامله از پول حرام [مالک داشتن]

Questionاگر در معامله خریدار ثمن معامله را از پول حرام بپردازد چه حکمی دارد؟
Answer: هرگاه خريدار از اوّل قصدش اين باشد كه پول جنس را از پول حرام بدهد، معامله اشكال دارد، ولى اگر از اوّل قصدش اين نباشد بعداً از حرام بدهد معامله صحيح است، ولى پول حرامى را كه داده است كفايت نمى‏كند، بايد مجدداً از پول حلال بدهد.

معامله مال شراکتی توسط یکی از شرکا [مالک داشتن]

Questionاگر مالی بین دو یا چند نفر به‌صورت شراکتی باشد آیا معامله آن توسط یکی از شرکا صحیح می‌‌باشد؟
Answer: چنانچه در قرارداد شركت بین خودشان شرط کرده باشند که هرکدام از شرکا به‌تنهایی می‌توانند خریدوفروش‏ نمايند، در این صورت معامله یکی از آن‌ها به‌تنهایی صحیح می‌‌باشد ولی اگر شرط کرده باشند که فقط يكى از آنان معامله كند تنها معامله آن فرد معینی صحیح می‌‌باشد و اگر هیچ‌یک از اين دو مطلب را شرط نكنند هیچ‌کدام بدون اجازه ديگرى نمى‏تواند با آن سرمايه معامله كند.

معامله اجناس پیداشده توسط دیگری [مالک داشتن]

Questionخریدوفروش اجناسی که مثلاً از لنج غرق‌شده که توسط شخصی از آب گرفته‌شده و در مغازه می‌‌فروشد چه حکمی دارد؟
Answer: باید صاحب آن را پیدا کند و پول آن را به او بدهد و اگر به‌هیچ‌وجه صاحب آن پیدا نشد باید پول آن را به شخص فقیری صدقه بدهند.

خرید کالا با احتمال سرقتی بودن آن [مالک داشتن]

Questionخرید اجناس از کسانى که احتمال داده می‌‌شود کالایشان سرقتى باشد، چه حکمی‌ دارد؟
Answer: درصورتی‌که احتمال قابل‌ملاحظه‌ای باشد اشکال دارد.

رجوع مالک اصلی در معامله فضولی [مالک داشتن]

Questionدر معامله فضولى، مالک اصلى حقّ رجوع به کدام‌یک از بایع و یا مشترى را دارد؟
Answer: مالک می‌‌تواند مثل یا قیمت را از مشترى بگیرد و اگر دسترسى به او پیدا نکرد می‌‌تواند از بایع بگیرد و در صورت اوّل چنانچه مالک اصلی جنس خود را از مشتری پس بگیرد، در این صورت مشتری می‌‌تواند از فروشنده فضولی پول خود را پس بگیرد ولی اگر مالک اصلی جنس را نگیرد و به‌جای آن از مشتری پول جنس را مطالبه کند چنانچه قیمتی که مشتری به مالک اصلی داده بیشتر باشد در این صورت می‌‌تواند علاوه بر مبلغی که بابت خرید آن جنس به فروشنده فضولی داده تفاوت قیمت را از فروشنده فضولی بگیرد مگر این‌که مشتری خودش آگاهانه به دادن زیادتر از قیمت واقعی جنس به مالک اصلی رضایت بدهد در این صورت نمی‌تواند مابه‌التفاوت را از فروشنده فضولی مطالبه کند.

خرید زمین توسط حکومت بدون رضایت صاحب آن [مالک داشتن]

Questionخرید زمین‌های کشاورزى از کشاورزان بدون رضایت آن‌ها توسط زمین شهرى یا نهاد دیگر چه صورت دارد؟
Answer: هیچ‌کس حق ندارد ملک شرعى دیگرى را بدون رضایت او از او بگیرد و در فرض معامله مبلغ با توافق طرفین تعیین می‌‌شود و چنانچه به‌زور بگیرند آن زمین غصبى است و نماز در آن اشکال دارد و هرگاه ضرورتى ایجاب کند که ملکى را براى مصلحت مسلمین از صاحبش بگیرند باید با او توافق کنند یا لااقل قیمت عادلانه روز را بپردازند و اگر در مالکیت ملک اختلافى هست باید به محاکم صالحه مراجعه شود.

وظیفه کسی که لوازم سرقتی خریداری کرده [مالک داشتن]

Questionاگر کسی فرش یا لوازم دیگری را از سارقی بخرد و بعد معلوم شود که مثلاً از اموال مسجد بوده که سارق آن را به سرقت برده است، وظیفه او چیست؟
Answer: وظیفه او این است که آن وسایل را به صاحبش (مثلاً مسجد) بازگرداند و اگر قدرت داشته باشد می‌‌تواند وجه خود را از سارق باز پس بگیرد.

معامله کالاهای ضبط‌شده از قاچاقچیان [مالک داشتن]

Questionکالاهایى که از قاچاقچیان کشف می‌‌شود یا کالاهایى که بعد از مدّتى انبار شدن در گمرکات با قیمت مناسب در اختیار بعضى از افراد قرار می‌گیرد استفاده از آن‌ها چه حکمی‌ دارد؟
Answer: هرگاه مجتهد جامع‌الشرایط به‌عنوان تعزیر از آن‌ها بگیرد سپس بفروشد، خریدن آن اشکالى ندارد.

فروش ملک مشاع بدون اطلاع شرکا [مالک داشتن]

Questionچند نفر به‌صورت مشترک مالک زمین دیمى هستند. دو نفر از شرکا سهم خود را به‌صورت مفروز با تعیین حدود آن به فردى فروخته‌اند. مورد معامله از قسمت مرغوب و بیشترین بخش ملک مورد معامله است. شریک دیگر نسبت به این معامله معترض است. آیا چنین معامله‌ای، که حقوق سایر شرکا در آن لحاظ نشده، صحیح است؟
Answer: معامله ملک مشاع تنها به‌صورت مشاع جایز است. و اگر بدون توافق با سایر شرکا مفروز کرده باشند، معامله باطل است، مگر این‌که آن‌ها رضایت دهند.

فروش غنائم جنگ تحمیلی [مالک داشتن]

Questionآیا غنائم جنگ تحمیلی را می‌‌توان به بفروش رساند؟
Answer: حکم مجهول‌المالک را دارد.

وصول پول از صاحب چک مسروقه بابت معامله انجام‌شده [مالک داشتن]

Questionشخصى چک‌بانکی که به نام حامل است به کاسبى می‌دهد، کاسب هم به اعتبار کلمه حامل، که شامل همه افراد است، به مبلغ چک، جنس می‌دهد و بعد که براى وصول وجه به بانک مراجعه می‌‌کند معلوم می‌‌شود که چک مزبور مسروقه است، آیا صاحب جنس می‌‌تواند از صاحب اصلى چک وجه را بگیرد؟
Answer: اگر چک مسروقه بوده، باید آن را به صاحبش برگرداند، و پول خود را از مشترى مطالبه کند.

فروش اعتبار و معروفیت به‌دست‌آمده از اجاره مغازه [مالک داشتن]

Question فردى مغازه‌ای را به دیگرى اجاره می‌دهد مستأجر با تلاش و کوشش و صرف هزینه و احیاناً تغییر کسب، به مغازه رونق داده، و اعتبارى براى مغازه تحصیل می‌‌نماید. آیا مستأجر می‌‌تواند پس از اتمام مدّت اجاره، ثمره کار و تلاش خود را به‌رایگان به موجر ندهد، و با توجّه به رونق حاصله، از صاحب مغازه مبلغى تقاضا کند؟
Answer: اگر از اوّل در عقد اجاره چنین شرطى کرده باشند جایز است در غیر این صورت جایز نیست.

به فروش گذاشتن اعتبار و شهرت عرضه کالا [مالک داشتن]

Questionاگر کسى با تلاش و کوشش و عرضه کالاى خوب بتواند شهرت و اعتبارى کسب کند، و پس از کسب اعتبار اجناس خود را به سهولت به فروش برساند. آیا می‌‌تواند را قسمتى از سرمایه خود را به قیمت زیادی به دیگرى واگذار کند و یا فقط اعتبار خود را بفروشد، یعنى به دیگرى اجازه دهد که کالاى خود را با اسم و عنوان فروشنده بفروشد این کار شرعاً صحیح است؟
Answer: هر دو صورت جایز است.
TotalPages : 1