SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

انعقاد قرارداد با افراد با استعداد نابالغ به صورت درصدی از مبالغ دریافتی [خریدار و فروشنده ]

Questionیک باشگاه ورزشی قصد دارد با افراد بااستعداد کم سن و سال جهت آموزش فوتبال قراردادی منعقد کند و چون این افراد از نظر مالی بی‌بضاعت می‌باشند فعلاً قادر به پرداخت دستمزد باشگاه نمی‌باشند. باشگاه می تواند دو نوع قرارداد با بازیکنان منعقد کند: نوع اول ـ بازیکنان در چند سالی که در این باشگاه تحت آموزش می‌باشند وجهی پرداخت نکنند و از اولین سالی که این بازیکنان موفق به عهد قرارداد با سایر باشگاه‌ها گردند تا سه سال هرسال ۱۵ درصد از مبلغ دریافتی از باشگاه جدید را به باشگاه قبلی پرداخت نمایند. نوع دوم ـ باشگاه مبلغ معینی را در قرارداد بازیکنان تعیین می‌کند و لیکن در قرارداد شرط می‌شود که هرگاه بازیکن با باشگاه جدید قرارداد ببندد دستمزد را ظرف مدن معینی به باشگاه قبلی پرداخت نماید. با توجه به ابهاماتی که در قیمت و مدت وجود دارد کدام‌یک از این قراردادها از نظر موازین شرعی صحیح است؟
Answer:

هر دو قرارداد صحیح است ولی در صورتی که به سن بلوغ نرسیده اند باید با اجازه ولی آنها قرارداد بسته شود.

گرفتن حکم رشد برای نابالغ جهت انتقال ملک [خریدار و فروشنده ]

Questionبنده ده سال پیش اپارتمانی را به اسم دختر هشت ساله ام خریداری کردم ، همسرم با استفاده از عواطف مادر و فرزندی و بدون اطلاع بنده برای دختر نابالغ حکم رشد گرفته و سپس خانه را به اسم خودش منتقل نموده است و با نیات شوم بنای ناسازگاری گذاشته و قفل درب خانه را تعویض نموده و اجازه ورود به خانه ام را نمیدهد ، بنده خانه را که با دست رنج خودم خریداری کرده بودم هبه کرده بودم به دخترم که تحت ولایتم بود ولی اکنون از ان خانه علیه خودم و زندگیم استفاده میشود، ایا می میتوانم از نظر فقه ای خانه ام را که هبه کرده بودم بر گردانم و از هم پاشیده شدن زندگی ام جلوگیری کنم ؟
Answer: با توجه به اینکه دختر شما به سن هجده سالگی رسیده می توانسته آن را به هر کسی که مایل باشد واگذار کند ولی سزاوار این است که با شما هم مشورت می کرد. البته اگر در سن هشت سالگی معامله صورت گرفته است، باطل است و خانه به ملک دختر باز می گردد.

حکم معاملاتی که خريدار قصد پرداخت ثمن را ندارد [خریدار و فروشنده ]

Questionاگر در معامله خریدار از اول قصد نپرداختن ثمن را داشته باشد معامله چه حکمی دارد؟
Answer: هرگاه خريدار از اوّل قصدش اين باشد كه پول جنس را ندهد معامله اشكال دارد، همچنين اگر قصدش اين باشد كه از پول حرام بدهد، ولى اگر از اوّل قصدش اين نباشد بعداً از حرام بدهد معامله صحيح است، ولى پول حرامى را كه داده است كفايت نمى‏كند، بايد مجدداً از پول حلال بدهد.

شرایط خریدار و فروشنده [خریدار و فروشنده ]

Questionبرای معامله کردن خریدار و فروشنده چه شرایطی باید داشته باشند؟
Answer: براى خريدار و فروشنده چند چيز شرط است: 1- بالغ بودن 2- عاقل بودن 3- ممنوع‏التّصرّف در اموال نبودن (مانند كسانى كه به خاطر ورشكستگى از طرف حاكم شرع از تصرّف در اموالشان جلوگيرى شده‏اند). 4- طرفين قصد جدی براى معامله داشته باشند، پس اگر به شوخى بگويد مالم را فروختم اثرى ندارد. 5- كسى آن‌ها را مجبور نكرده باشد. 6- جنسى را كه خریدوفروش مى‏كنند ملك آن‌ها باشد يا از طرف مالك وكيل بوده، يا ولی صغير باشند.

معامله با بچه نابالغ [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا معامله با بچه نابالغ درهرصورت باطل است؟
Answer: معامله با بچه نابالغ باطل است حتّى اگر ولى به او اجازه داده باشد، مگر اين‏كه طرف معامله ولی طفل باشد و طفل وسيله رساندن پول به فروشنده يا جنس به خريدار است، در اين صورت اشكال ندارد، امّا بايد خريدار و فروشنده يقين داشته باشند كه بچه جنس يا پول را به صاحب آن مى‏رساند.

خرید کردن از کودکان کار در معابر و چهارراه‌ها [خریدار و فروشنده ]

Questionاز کودکانی که سر چهارراه‌ها مثلاً دستمال‌کاغذی یا خوراکی می‌‌فروشند آیا می‌‌توان خرید کرد؟
Answer: معامله با بچه نابالغ باطل است حتّى اگر ولى به او اجازه داده باشد، مگر این‌که طرف معامله ولی طفل باشد و طفل وسیله رساندن پول به فروشنده یا جنس به خریدار است، در این صورت اشکال ندارد، امّا باید خریدار و فروشنده یقین داشته باشند که بچه جنس یا پول را به صاحب آن می‌‌رساند.

وظیفه کسی که با نابالغ معامله کرده [خریدار و فروشنده ]

Questionاگر نابالغی چیزی را خریداری کند و یا چیزی را بفروشد تکلیف نسبت به معامله انجام‌شده چیست؟
Answer: هرگاه از بچه نابالغ چيزى بخرد يا چيزى را بفروشد معامله او باطل‏ است و بايد آن جنس يا پول را كه از بچه گرفته به صاحب آن بدهد، نه به خود طفل و اگر صاحب آن را نمى‏شناسد و راهى براى شناختن او ندارد بايد آن را با اجازه حاكم شرع به فقيرى بدهد و اگر مال خود كودك باشد بايد به ولی‌اش برساند، البتّه پول يا جنسى را كه او به صغير داده مى‏تواند از او بگيرد ولى اگر تلف‌شده عوض آن را نمى‏تواند بگيرد.

رضايت بعد از معامله اجباري [خریدار و فروشنده ]

Questionاگر معامله‌ای به‌زور صورت بگیرد و بعداً طرفین معامله از این معامله راضی شوند تکلیف چیست؟
Answer: هرگاه خريدار يا فروشنده را كه مجبور به معامله کرده‌اند بعداً رضايت دهد صحيح است و احتياط مستحب آن است كه صيغه معامله را دوباره بخوانند.

حکم بيع فضولي [خریدار و فروشنده ]

Questionاگر چیزی را بدون اطلاع صاحبش بفروشند و بعداً صاحبش به معامله رضایت دهد تکلیف چیست؟
Answer: اگر بعداً راضى شود و اجازه دهد معامله صحيح است.

تصرف پدر و جدّ پدرى در اموال طفل [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا پدر و جد پدری اجازه تصرف در اموال طفل را دارد؟
Answer: پدر و جدّ پدرى طفل (بنا بر احتياط واجب) در صورتى حقّ تصرّف و خریدوفروش در اموال طفل را دارند كه براى او مصلحتى داشته باشد، همچنين وصى و حاكم شرع. و اگر به مصلحت صغیر نبوده، معامله باطل است و باید بازگردانده شود و اگر خریدار بى اطّلاع بوده و خسارتى به او رسیده، فروشنده یعنى پدر یا جد پدری باید خسارت او را هم جبران کند.

صحت معامله غاصب بعد از رضایت مالک برای خود [خریدار و فروشنده ]

Question اگر غاصب مالى را كه غصب كرده بفروشد و صاحب‌مال بعداً آن را براى خودش اجازه دهد، معامله مذکور چه حکمی دارد؟
Answer: معامله او صحيح است.

مالکیت اشخاص حقیقی و حقوقی در معامله [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا در نحوه مالکیت، فرقی بین اشخاص حقیقی و حقوقی در معامله وجود دارد؟
Answer: شخصیت‌های حقيقى و حقوقى هر دو مالك مى‏شوند و مى‏توانند طرف معامله واقع گردند، بنابراين هر موسسه خیریه يا انتفاعى كه تأسيس گردد و داراى شخصیت حقوقى شود، با اشخاص حقيقى از اين نظر تفاوت نمی‌کند.

شرايط معامله بر اساس اعلام قيمت خريد جنس [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا لازم است فروشنده تمام اوصاف کالا و جنس را بیان کند؟
Answer: هرگاه فروشنده قيمت خريد جنس را به مشترى بگويد و بر اساس آن معامله كند بايد تمام چيزهايى را كه به‌واسطه آن‌ها قيمت کم‌وزیاد مى‏شود بيان كند، مثلاً بگويد كه آن را نقد به اين قيمت خريده يا نسيه (خواه به همان قيمت بفروشد يا كمتر يا بيشتر).

معامله با کفار [خریدار و فروشنده ]

Questionمعامله با کشورهای کفار یا افراد کافر و گرفتن سود از آن‌ها چه حکمی دارد؟
Answer: معامله با کفار و گرفتن سود از آن‌ها اشکالی ندارد.

معامله با مرتد [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا با فردی که مرتد شده می‌‌توان معامله کرد؟
Answer: با اموال قبل از ارتداد باطل است اما اموالی که بعد از ارتداد به دست آورده باطل نیست.

نوشتن صوری قرارداد معامله در حال بیماری [خریدار و فروشنده ]

Questionشخصی پس از سکته مغزى و بسترى شدن در بیمارستان، بعد از دو روز بیهوشى از مرگ نجات‌یافته، و از بیمارستان مرخص شد. نامبرده درحالی‌که در صحت جسمى و فکرى کامل نبود ملک خود را بین پسر و دخترش به‌طور مساوى تقسیم کرد، و این تقسیم به خاطر دریافت سند عادى از ثبت‌اسناد به‌صورت خریدوفروش نوشته‌شده است ولى درواقع هیچ‌گونه مبادله‌ای صورت نگرفته، و از طرف خریداران هیچ مبلغى پرداخت‌نشده، و قبض و اقباضى صورت نگرفته است، آیا شخص مذکور با چنین حالى، که در اثر سکته مغزى قسمتى از مغزش ازکارافتاده، می‌‌تواند شخصاً به نقل‌وانتقال مالى دست بزند؟ آیا تقسیم مزبور در تمام مال نافذ است، یا نسبت به ثلث مال اثر دارد؟
Answer: اگر این مقدار از بیمارى موجب اختلال در عقل او نشده باشد، نقل‌وانتقالت او اشکالى ندارد، و فلج شدن بدن ارتباطى به اختلال فکرى ندارد اما هرگاه واقعاً بیمار بوده، و سرانجام بیماری‌اش سبب مرگ او شده، تصرفات او که شکل بخشش داشته باشد تنها در یک‌سوم مال نافذ است بنا بر احتیاط واجب. و اگر بیمار نباشد و یا آن بیمارى سبب مرگ او نشود تصرفات او به‌طور کامل جایز است، مشروط بر اینکه در صورت بخشش آن را تحویل دهد.

معامله با بهایی به تصور حلال بودن [خریدار و فروشنده ]

Questionبعد از خرید چیزی از فرد بهایی و بدهکار شدن به او متوجه شدیم که معامله با بهایی جایز نیست اکنون تکلیف ما در مورد لوازم خریداری‌شده و بدهی به او چیست؟
Answer: درصورتی‌که معامله قابل بازگشت نیست فعلاً وظیفه‌ای ندارید و بدهی‌ها را پرداخت کنید اما اگر قابل بازگشت است باید این کار را انجام دهید.

معامله اجناسی که منافع آن به صهیونیست‌ها می‌‌رسد [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا مواد خوراکی یا هر نوع جنس دیگری که تحت لیسانس یهود یا کشورهای کفر مانند آمریکا باشد و یا از آن کشورها خریداری‌شده را مسلمان می‌‌تواند برای استفاده خود تهیه کند؟
Answer: اگر یقین دارند که سود آن شرکت‌ها، متعلّق به صهیونیست‌ها و اسرائیل و آمریکا یا انگلیس است که نوعی کمک به این ظالمان باشد در این صورت خریدوفروش آن جایز نیست، ولی آنچه با اجازه دولت وارد می‌‌شود، می‌‌توانند بخرند نیز استفاده ازآنچه قبلاً بدون آگاهی تهیّه کرده‌اید مانعی ندارد.

معامله با بهائیان [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا خریدوفروش با بهائیان حرام می‌‌باشد؟
Answer: شک نیست که آن‌ها افراد منحرفی هستند، و اساس مذهب ساختگی آن‌ها از سوی دولت‌های استعماری انگلستان و آمریکاست، و جزء کفّار حربی هستند و هیچ‌گونه همکاری با آن‌ها جایز نیست.

خرید کالا از دست‌فروشان [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا خریدن کالاهایی مانند میوه یا لباس و... از افرادی که در کنار خیابان یا با وانت و... اقدام به فروش این کالاها می‌‌نمایند درصورتی‌که این کار آن‌ها سد معبر باشد چه حکمی دارد؟
Answer: درهرصورت خرید از آن‌ها حرام نیست ولی اگر سد معبر کنند کارشان حرام است.

خرید از مغازه‌های عرضه‌کننده اجناس حرام [خریدار و فروشنده ]

Questionخرید از مغازه‌های که گوشت خوک و یا شراب می‌‌فروشند جایز است یا نه؟
Answer: خرید چیزهای حلال از آن‌ها جایز است. مگر این‌که ترک این کار نهی از منکر محسوب شود که در این صورت باید ترک شود.

معامله با اهل سنت [خریدار و فروشنده ]

Questionخریدوفروش و کمک در تجارت به اهل سنت چه حکمی دارد؟
Answer: تجارت با اهل سنت اشکالی ندارد.

عدم لزوم تحقیق از فروشنده در مورد رعایت قانون و شرع [خریدار و فروشنده ]

Questionآیا در خرید کالا لازم به تحقیق در مورد رعایت قانون و شرع از طرف فروشنده در تهیه و توزیع کالا است؟
Answer: در خرید از بازار مسلمین نیاز به تحقیق نیست در مواردی که شک دارید حمل به صحت کنید و تحقیق و تفحص لازم نیست.

خرید محصولات غذایی تولید غیرمسلمان [خریدار و فروشنده ]

Questionاگر بر ما معلوم باشد که صاحبان برخی مشاغل که به تولید مواد غذایی مشغول هستند مسلمان نبوده و جزو اهل کتاب هم نیستند. در این صورت خریدوفروش و مصرف محصولات آن‌ها چه حکمی دارد؟
Answer: خریدوفروش مواد غذایی غیر گوشتی آن‌ها اشکالی ندارد ولی درصورتی‌که یقین داشته باشید دست آن‌ها را رطوبت با آن مواد تماس داشته احتیاط اجتناب است مگر در مواردی که خارج از کشورهای اسلامی زندگی می‌‌کنند.

معامله با کسی که از انشعاب برق غیرمجاز استفاده می‌‌کند [خریدار و فروشنده ]

Questionخریدوفروش از کارخانه‌دار یا تاجری که مطمئن هستیم برای تولید کالای خود و نگهداری‌اش از انشعاب برق غیرمجاز استفاده می‌‌کند چه حکمی دارد؟
Answer: خریدوفروش از او اشکالی ندارد ولی او در برابر اعمال خود مسئولیت شدید دارد.

قرارداد خریدوفروش نقد و نسیه با بانک‌های خارجی [خریدار و فروشنده ]

Questionازآنجایی‌که بانک‌های ایران گاهى توان پرداخت به‌موقع مطالبات خارجى را ندارند راه چاره‌های مختلفى پیش‌گرفته‌اند ازجمله: یکى از بانک‌ها با بعضى از بانک‌های خارجى قراردادى منعقد نموده که طبق آن، بانک خارجى از طرف بانک ایرانى پول معامله را در آن کشور سر موعد به فروشنده پرداخت می‌‌نماید و یک سال بعد پول خود را به‌اضافه 9 درصد از بانک ایرانى و 6 درصد از فروشنده، به‌عنوان نرخ بیمه براى پرداخت سر موعد دریافت می‌دارد. توضیح این‌که پس از حمل جنس از فروشنده که حدوداً سه ماه بعد از قرارداد از طریق بانک خارجى و ایرانى می‌باشد، بانک خارجى پول فروشنده را تحویل می‌دهد ولى پول پرداختى را یک سال بعد، از بانک ایرانى با 9 درصد بهره تحویل می‌گیرد، بنابراین روش کار، بانک ایرانى در روز عقد قرارداد معامله توسط خریدار 100 درصد مبلغ معامله را به‌اضافه 9 درصد بهره‌ای که بانک خارجى توافق نموده، از خریدار دریافت می‌دارد فروشنده نیز که دریافت به‌موقع پولش را حقّ طبیعى خود می‌داند 6 درصد کارمزدى را که به بانک خارجى، تحت عنوان نرخ بیمه براى پرداخت به‌موقع می‌پردازد عملاً به قیمت جنس افزوده و از مصرف‌کننده دریافت می‌‌کند. با توجّه به این‌که فروشنده چیز اضافه‌ای از خریدار دریافت نمی‌دارد، آیا شکل معامله فوق براى خریدار صحیح است؟
Answer: درصورتی‌که شما از ماهیت این کار باخبر باشید و رضایت بدهید، براى شما اشکالى ندارد، به این معنا که شما پول خود را به بانک، وام بدون سود می‌دهید و بانک براى شما جنس را به‌طور نسیه به قیمت بالاتر از قیمت نقد خریدارى می‌‌کند مشروط بر این‌که شما بیمه مربوط را نیز بپردازید، در این صورت معاملات فوق شرعاً براى شما صحیح خواهد بود. ولى این کار در صورتى براى بانک جایز است که مصالح جامعه اسلامى ایجاب کند که معاملات با طرف‌های خارجى به این شکل انجام شود، در غیر این صورت جایز نیست.

دریافت کرایه بابت بازی کودکان در گیم نت [خریدار و فروشنده ]

Questionبا توجه به اینکه از شرایط فروشنده و خریدار بالغ بودن است. حکم شغل افرادی که در گیم نت‌ها فعالیت می‌کنند به جهت اینکه اکثراً کودکان در این‌گونه محل‌ها مراجعه می‌کنند و طرف معامله هستند چیست؟
Answer: درصورتی‌که مطمئن باشید که پدر آن‌ها راضی به این معامله هست مانعی ندارد.

خرید از نانوایی که زمین وقفی را غصب کرده [خریدار و فروشنده ]

Questionخرید نان از نانوائی که زمین مسجد را غصب کرده و اجاره مسجد را نمی‌دهد چه حکمی دارد؟
Answer: احتیاط آن است که چیزی نخرند.
TotalPages : 2