SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

تکلیف قضات در صورت اختلاف نظر در یک پرونده [قضاوت]

Questionاگر در موردی در دادگاه های دادگستری اختلاف باشد(به طور مثال عده ای از قضات دیوان عالی کشور قائل به مجرمیّت در پرونده ای باشند و عده ای قائل به عدم مجرمیّت) تکلیف در این گونه موارد چیست؟
Answer: معیار نظر آن قاضی است که پرونده نزد اوست و شبهه محسوب نمی شود.

تجدید دعوی بعد از تراضی طرفین از طریق غیر محکمه [قضاوت]

Questionاگر طرفین دعوا بر اساس حکم یک مجتهد جامع الشرایط، یا حکمیّت فرد، یا افرادى که شغلشان قضاوت نیست، دعواى خود را، ولو در دعواى قتل، حل و فصل نمایند، آیا با این وصف طرفین دعوا مى توانند از طریق محاکم صالحه در رابطه با همین مسأله مجدّداً اقامه دعوا نمایند؟
Answer: در صورتى که تراضى حاصل شده، اقامه دعوا معنا ندارد.

شرایط حق تجدید نظر برای متّهم [قضاوت]

Questionآیا متّهم مى تواند تقاضاى تجدید نظر و فرجام کند؟
Answer: حقّ تجدید نظر و فرجام خواهى منوط به این است که قاضى رأى نهایى را صادر نکرده باشد، همچنین در صورتى که ثابت شود رأى قاضى مخالف شرع انور بوده است.

وظیفه قاضی در صورت تعارض قانون با فتوای مرجع تقلید او [قضاوت]

Questionاگر قاضى غیر مجتهد مأذون، که از جانب ولىّ فقیه به قضاوت منصوب شده، به هنگام صدور رأى در زمینه حدود، قصاص، معاملات و مانند آن متوجّه شود که مادّه قانونى مربوطه که مصوَّب مجلس شوراى اسلامى و شوراى نگهبان است با فتواى مرجع تقلیدش تعارض داشته باشد تکلیف او چیست؟
Answer: قوّه قضائیّه باید این تضاد را حل کند، و این گونه پرونده ها را به دیگرى ارجاع دهد زیرا قاضى نمى تواند برخلاف فتواى مرجع تقلیدش حکم کند.

چگونگی تعامل قاضی با هیئت منصفه [قضاوت]

Questionبا توجّه به این که در سیستم حقوقى برخى کشورها نهاد هیأت منصفه وجود دارد و این هیأت از میان اقشار مختلف مردم انتخاب مى شود و در پاره اى از رسیدگى هاى قضایى شرکت مى کند و احراز مجرمیّت متّهم را، که در حقیقت احراز موضوع است، به نمایندگى از جامعه بر عهده دارد، با توجه به این مطالب آیا قاضى مکلّف به تبعیّت از نظر آنان در مورد اعلام مجرمیّت یا برائت متّهم باشد و یا نظر هیأت منصفه به صورت مشورت با قاضى براى کشف حقیقت می باشد و الزام آور نیست؟
Answer: هیأت منصفه مى تواند به دو صورت عمل کند: یکى به صورت گروه مشاور و رأى نهایى به نظر قاضى باشد. دوّم در مسائلى که کارشناسى موضوعى لازم دارد و احتیاج به تخصّص در این کارشناسى است، چنانچه افراد خبره ثقه کارشناسى کنند، نظر آنها براى قاضى در موضوعات محترم است.

مسئله مرور زمان در مسائل حقوقی و کیفری [قضاوت]

Questionآیا در قوانین اسلامی اصلی به نام مرور زمان حقوقى یعنی بعد از گذشت مدّت قابل توجه از دعوا دیگر آن دعوا در محکمه شنیده نمى شود و یا اصلی به نام مرور زمان کیفرى یعنی با گذشت مدّتى مجرم مورد تعقیب قرار نمى گیرد و یا اگر مورد تعقیب قرار گرفته دیگر تعقیب ادامه نمى یابد و یا اگر حکم قطعى صادر شده دیگر حکم اجرا نمى شودوجود دارد؟
Answer:  ظاهراً درقوانین فقهى اسلام اصلى به نام مرور زمان نداریم، تنها چیزى که در این جا وجود دارد این است که گاه مرور زمان دلیل قطعى یا حجّت شرعى بر اعراض صاحب حق و ابراى او مى شود وگاه ممکن است عناوین ثانویّه مانع از رسیدگى به این گونه جرایم یا حقوق گردد امّا در غیر این دوصورت ظاهراً مسأله اى به نام مرور زمان وجود ندارد.

وظیفه قاضی در صورت اختلاف نظر مراجع طرفین دعوی [قضاوت]

Questionاگر دو نفر با هم اختلافى داشته باشند و هر کدام طبق فتواى مرجع تقلیدش حق با او باشد، در این صورت تکلیف قاضی برای اتمام نزاع چیست؟
Answer: آنها باید در نزاع خود به حاکم شرعى رجوع کنند و او طبق نظر خود حکم مى کند و براى طرفین پذیرش آن لازم است.

مدرک وجود هیئت منصفه در تاریخ قضایی اسلام [قضاوت]

Questionکتابهاى فقهى، که دلالت بر وجود نوعى هیأت منصفه و یا شبیه آن، در پاره اى از محاکم رسیدگى به دعاوى در دوره هایى از تاریخ قضایى اسلام داشته باشد، نام ببرید؟
Answer: مرحوم محقّق در کتاب شرایع، کتاب القضاء به این مسأله اشاره کرده است.

چگونگی ابطال حکم قاضی توسط قاضی دیگر [قضاوت]

Questionآیا قاضى مى تواند حکم قاضى دیگر را باطل کند؟ و در صورت عدم جواز، چه راه حلّى براى نقض حکم یک قاضى توسط دیوان عالى کشور وجود دارد؟
Answer: تنها راهى که از طریق عناوین اوّلیه مى توان براى تجدید نظر در پرونده ها پیدا کرد این است که به قضّات مرحله اوّل در مسائل مهمّه (مانند دِما و اموال مهمّه و ...) دستور داده شود که در مرحله اوّل انشاى حکم نکنند بلکه نظر مشورتى خود را ثبت نمایند یا به تعبیر دیگر انشاى حکم در این گونه مسائل از حوزه اجازه قضاى آنها خارج است و به این ترتیب راه براى تجدید نظر باز خواهد بود و حاکم دوّم مى تواند تمام کارهاى قضایى را روى پرونده انجام دهد، در ضمن از نظر مشورتى قاضى اوّل نیز استفاده کند. البتّه این در صورتى است که ارباب دعوا تقاضاى تجدید نظر بکنندو اگر تقاضاى تجدید نظر نکنند قاضى اوّل مى تواند انشاى حکم کند )یعنى در این صورت مجاز به انشاى حکم است).

حکم دریافت هزینه های دادرسی از مجرم [قضاوت]

Questionبا عنایت به این که تقدیم دادخواست به دادگاه ها از طرف مدّعى مستلزم مخارج زیادى، از قبیل هزینه تمبر دادرسى، هزینه کارشناسى، و مانند آن مى باشد، آیا دادگاه مى تواند علاوه بر اصل موضوع، حکم به محکومیّت مدّعى علیه نسبت به پرداخت هزینه هاى مزبور بنماید؟
Answer: اگر راه گرفتن حقّ منحصر به مراجعه به دادگاه بوده، حق دارد هزینه هاى مزبور را نیز بگیرد.

حکم پرداخت پول برای صدور حکم اقل المجازات [قضاوت]

Questionپرداخت مبلغي به قاضي برای صدور حكم اقل المجازات چه حکمی دارد؟
Answer: اشکال دارد.

وظیفه قاضی در صورت تعلّل ولی دم در امر دادرسی [قضاوت]

Questionاگر ولی دم بعداز دستگیری قاتل رسیدگی به آن رامسکوت بگذارد یعنی درخواست قصاص یادیه ندهد و یا رضایت خودرااعلام نکند تکلیف چیست؟
Answer: اين کار جايز نيست، حاکم شرع بايد مجرم را با قيد کفالت و وثيقه مطمئن از زندان آزاد کند تا اولياي دم تصميم خود را بگيرند.

چگونگی قضاوت بین چند متهم به اتلاف مال با عدم وجود بینه [قضاوت]

Questionاگر در دعوایی به طور مثال، پنج نفر متهم به تلف مالى باشند و هيچ‏كدام اقرار ن‏كنند و بينه‏ هم وجود ندارد خسارت چگونه جبران می ‏شود؟
Answer: خسارت به پنج قسمت تقسيم مى شود و هر كدام يك قسمت آن را مى پردازد و در امور مالى تقسيم را مقدم بر قرعه مى دانيم چرا كه قرعه براى امور مشكل است ولى قاعده عدل و انصاف در اينجا مشكل را حل مى كند بنابراين جزء امر مشكل نيست.

حکم تخفیف مجازات مجرم در صورت اهداء عضو [قضاوت]

Questionآیا می توان تخفیف جرم محکومین به اعدام را موکول به اهداء عضوی برای نجات مسلمانی دانست؟
Answer: موارد مختلف است؛ گاه قابل تخفیف است و گاهی خیر، در موارد قابل تخفیف عضوی را می توان برداشت (مانند یک کلیه) که ضرر مهمی برای اهداء کننده ندارد و مفسده اجتماعی نیز نداشته باشد.

حکم جلب محکوم علیه قبل از رسیدگی به دادخواست اعسار [قضاوت]

Questionآیا قبل از رسیدگی به دادخواست تقسیط محکوم به، قاضی میتواند حکم جلب محکوم علیه، را صادرکند؟
Answer: در مواردی مثل مهریه و... نمی تواند حکم جلب صادر نماید.

لزوم تبعیّت از قاضی در صورت اختلاف نظر مراجع وراث [قضاوت]

Questionاگر بین وراث به جهت اختلاف نظر مراجع در مسائل ارث اختلافي بینشان پیش آید بايد طبق مرجع تقليد ميت ارث را تقسيم کنند يا ورثه ؟
Answer: هر گاه نزد قاضی بروند و حکم کند طبق همان عمل می شود.

حکم صدور مجازات اعدام پدر توسط فرزند [قضاوت]

Questionاگر پسر قاضی باشد می تواند حکم اعدام پدر را بدهد؟
Answer: این کار مانعی ندارد و می تواند.

شرط قبول ادعای تعویض توافقی ملک [قضاوت]

Questionچنانچه دو برادر، هر کدام ملکی را خریداری نموده و با توافق یکدیگر هر کدام در ملک دیگری سکونت کنند ولی بعد از فوت یکی از برادران، برادر متوفّی این قضیه را به فرزندان فوت شده اعلام می کنند ولی آنها این ادعا را قبول نمی کنند و برای این قضیه شهودى هم ندارند حال تکلیف چیست؟
Answer: تا کسی که ادعای تعویض ملک دارد شهودى اقامه نکند سخن او پذیرفته نیست.

چگونگی حل اختلاف در ملکیت زمین بعد از فوت وراث [قضاوت]

Questionاگر دو برادر، از ما ترک پدرشان ارثی به آنها برسد و آنها بطور مساوى آن را بین خودشان تقسیم کنند و بعد از فوت آن دو، بین ورثه آنها بابت یک مزرعه اختلاف باشد و هیچ کدام بیّنه ندارند، حال تکلیف چیست؟
Answer: اگر مدرک مطمئنّى براى مالکیّت یکى از آن دو به دست نیاید، باید آن ملک را میان خود تقسیم کنند.

عدم استماع ادعای شاهدان بر ملکیت زمین بعد از انتقال آن [قضاوت]

Questionشخصى در حضور چند شاهد زمین خود را به دیگرى منتقل مى کند، پس از چندى همان شهود ادّعا مى کنند که در آن زمین حق داریم، در حالى که در زمان انتقال سند چیزى نگفته بودند، آیا ادّعاى آنها پذیرفته مى شود؟
Answer: اگر هنگام تنظیم سند بدون مانعى سکوت کرده اند، و بر آن عملاً رضایت داده اند، ادّعاى بعدى آنها مسموع نیست.

حکم عدم پرداخت بیمه خسارت به صاحب اصلی خودرو [قضاوت]

Questionشخصى با اصرار فراوان ماشین دیگری را به امانت گرفته که حدّاکثر تا ظهر روز بعد تحویل دهد، ولى متأسّفانه با ماشین تصادف کرده و از بیمه یکصد و سى هزار تومان به عنوان خسارت گرفته است امّا به دروغ وانمود کرده که سى هزار تومان بیشتر نگرفته است، و ماشین را که به صورت ناقص تعمیر شده، به صاحبش تحویل می دهد ولى بعداً صاحب اصلی ماشین متوجّه شده که مبلغ واقعى یکصد و سى هزار تومان بوده است حال امانت گیرنده مدّعى است که آن مبلغ بر او حلال مى باشد، لطفاً بفرمایید حق با چه کسى مى باشد و ضمنا ماشین به جاى یک روز و نصف، حدود نُه روز معطّل بوده است؟
Answer: در مرحله اول این که تمام مبلغ بیمه متعلّق به صاحب ماشین است و دوّم این که در مقابل روزهایى که بدون اجازه ماشین را نگه داشته باید مال الاجاره آن را بپردازد.

چگونگی حل اختلاف شاکی و سارق در مقدار مال مسروقه [قضاوت]

Questionبعد از اثبات دزدی از منزل یا مغازه شخصی، بین شاکى و مدّعى اختلافی پیش می آید که اجناس و اقلام دزدیده شده به ادعای شاکی بیشترى از اقلامی است که سارق آن را اعلام نموده است. با توجه به این که هیچ کدام جهت اثبات ادّعاى خود دلیلى ندارند، قول کدام یک پذیرفته شده و کدام یک از طرفین باید ادّعاى خود را ثابت کند؟
Answer: باید قدر مسلّم را گرفت و زاید بر آن باید اثبات شود.

امکان تجدید اقامه دعوا در صورت عدم حضور یا صغیر بودن برخی از مدعیّان [قضاوت]

Questionاگر عدّه اى ادّعا کنند که پدر و مادر ما در این ملک حق داشته و ما هم حق داریم و «مدّعىٌ علیه» انکار کند و در نتیجه، منکر قسم بخورد و بر اساس آن، حکم صادر شود و ملک به منکر واگذار شود ولى بعد از مدّتى بعضى از فرزندان مدّعى (یا بعضى از مدّعى ها) بگویند ما در آن زمان کوچک یا غایب بوده ایم، آیا حقّ اقامه دعوا دارند؟
Answer: آنهایى که قبلاً ادّعایى نکردند، چنانچه ادّعایى داشته باشند، مى توانند در حضور قاضى مدارک خود را ارائه دهند تا در میان آنها حکم کند.

صدور حکم تعذیر به صورت غیابی [قضاوت]

Questionآیا مى توان به صورت غیابى حکم تعذیر صادر کرد؟
Answer: اگر ادلّه کافى وجود داشته باشد، مانعى ندارد.

صدور حکم غیابی با وجود درخواست حضور از طرف متهم برای دفاع [قضاوت]

Questionبا توجه به این که در دادگاه انتظامىِ سردفتران و دفتریاران، به تخلّفات ادارى و انتظامى آنها رسیدگى مى کنند، اگر متّهمى از هیأت رسیدگى به تخلّفات ادارى مذکور درخواست کند که در جلسه دادگاه انتظامى حاضر گردیده و جهت اثبات بى گناهى خود، مدارک و ادلّه تکمیلى یا تفصیلى را حضوراً ارائه نماید و چنانچه سؤال جدیدى مطرح شود، پاسخگو باشد و از خود دفاع نماید؛ در چنین حالتى آیا دادگاه انتظامى مى تواند بدون احضار متّهم، غیاباً مبادرت به صدور رأى نماید؟
Answer: در این گونه موارد چنانچه احتمال بدهد، دفاعیّات متّهم تأثیرى در حکم دارد باید با حضور او رسیدگى شود.

شرط مختومه نمودن پرونده بعد از گذشت شاکی خصوصی [قضاوت]

Questionآیا با توجّه به موازین فقهى، آیا بعد از گذشت شاکى خصوصى، دادگاه مکلّف به مختومه کردن پرونده است یا مخیّر مى باشد؟
Answer: مخیّر بودن قاضى در صورتى است که جُرم جنبه عمومى پیدا کند؛ یعنى مشکلى براى جامعه ایجاد نماید، که در این صورت حتّى با گذشت شاکى خصوصى، قاضى مى تواند مجرم را به نوعى تعزیر نماید، در غیر این صورت با گذشت شاکى خصوصى باید پرونده مختومه شود.

عدم رفع مسئولیت قاضی خطاکار در صورت عدم اعتراض محکوم علیه [قضاوت]

Questionبعضى از احکام صادره توسّط دادگاه ها قابل اعتراض است. چنانچه «محکومٌ علیه» اعتراضى به حکم نداشته باشد، آیا این به معناى رضایت به حکم محسوب مى شود، تا از این جهت چنانچه حکم اشتباه باشد، قاضى دچار مسئولیّت اخروى نگردد؟
Answer: ظاهر حال رضایت به حکم صادره، طبق موازین شرع است ولى رضایت محکوم علیه تأثیرى ندارد؛ اگر قاضى به وظیفه شرعى خود عمل کرده باشد، مسئول نیست

عفو محکوم به حد توسط قاضی بعد از توبه [قضاوت]

Questionاگر اقراركننده به گناهی که محکوم به حد می باشد توبه کند، حسب نظر فقهاى عظام، حاكم شرع مى‏تواند عفو يا اجراى حد نمايد، آيا قاضى مأذون موظّف و مكلّف است كه مراتب توبه مقرّ را به ولىّ امر يا نايب او منعكس نمايد يا آن كه صرفاً مختار است؟
Answer: چنانچه قاضى مأذون در قضاوت&rlm باشد خود او مى&rlmتواند عفو نمايد و اگر رعايت ضوابط ايجاب مى&rlmكند، به ولىّ امر اطّلاع دهد.
TotalPages : 2