SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

مسافری که به خاطر پاسخ اشتباهی که گرفته نماز را شکسته خوانده [متفرقه نماز مسافر ]

Questionمادری همراه فرزندش به شهر دیگری رفته‌اند و مادر تصمیم داشته هر زمان فرزندش ازدواج کند به شهرش برگردد و یک سال و نیم است که در آن شهر ساکن هستند قبلاً با دفتر تماس گرفته‌اند و در پاسخ به آن‌ها گفته‌شده که نمازشان در سفرهای کمتر از ده روز شکسته است و مدت زیادی به این صورت عمل کرده‌اند تکلیفشان برای قضای اعمال این مدت که زحمت فراوان دارد و تقصیر خودشان نبوده چیست؟
Answer: به مقداری که مشقت و عسر و حرج حاصل نشود قضا کنید ولی بیش از آن لازم نیست.

کامل خواندن نماز به دلیل جهل به‌خصوصیات سفر [متفرقه نماز مسافر ]

Questionبنده دانشجوی دکتری در تهران هستم و شهر محل سکونتم اصفهان است؛ طول دوره دکتری رشته من 4 سال بوده که دو سال اول دروس تئوری و ادامه آن پایان‌نامه است؛ در طول مدت دو سال اول که بنده هر هفته از اصفهان دو روز برای تحصیل به تهران می‌آمدم نماز و روزه خود را کامل ادا می‌کردم هم اینکه دروس تئوری به پایان رسیده رفت‌وآمد من کم شده و در حد ماهی یک‌بار با اقامت حداکثر یک‌شب شده است؛ می‌خواستم بدانم تکلیف نماز و روزه من الآن چگونه است و یابد شکسته خواند یا کامل باید باشد؟
Answer: جهت تمام بودن نماز و روزه باید حداقل سه روز در هفته رفت‌وآمد کنید و یا در آنجا بمانید لذا با توجه به اینکه دو روز در هفته بوده نماز و روزه کامل نیست اما به دلیل اینکه جهل به‌خصوصیات سفر داشته‌اید نماز و روزه‌های گذشته صحیح است اما از این به بعد اگر شرایط را نداشته باشید باید شکسته بخوانید و روزه نیز نمی‌توانید بگیرید.

نماز در سفر غيرضروري در شرايط شيوع بيماري [متفرقه نماز مسافر ]

Questionبا توجه به نظر اطباء متخصص و متعهد و تأیید و تأکید مسئولین بهداشت و درمان جمهوری اسلامی ایران مبنی بر سرایت ویروس کرونای جدید از طریق افراد مبتلابه دیگران، اگر شخصی علیرغم همه‌ی هشدارها از روی مسامحه و بی‌دقتی موجب سرایت این بیماری به دیگران و درنتیجه شیوع آن در جامعه شود ازنظر شرعی آیا در این شرایط سفر غیرضروری حکم سفر معصیت را دارد؟
Answer: در صورت سفر غیرضروری احتیاط این است که جمع کند بین نماز کامل و شکسته.

مکان واحد حساب شدن قم و جمکران [متفرقه نماز مسافر ]

Questionقم و جمکران آیا مکان واحد محسوب می‌شوند؟
Answer: چنانچه عرفا جزء منطقه ی 5شهر قم محسوب شود جزء شهر قم محسوب شده و نماز اهالی که رفت و آمد دارند کامل است.

نمازهایی که در سفر شکسته می‌شود [متفرقه نماز مسافر ]

Questionدر هنگام مسافرت کدام‌یک از نمازها به‌صورت شکسته خوانده می‌شود؟
Answer: در هنگام مسافرت چنانچه شروط صدق مسافر حاصل گردد، نمازهای چهار رکعتی که عبارت‌اند از نماز ظهر، نماز عصر و نماز عشاء شکسته شده و به‌صورت دورکعتی خوانده می‌شود.

حکم نماز مسافرى که عمداً نماز شکسته را تمام بخواند [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر مسافری که می‌داند در سفر باید نماز را شکسته خواند ولی عمداً تمام بخواند، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: كسى كه می‌داند مسافر است و نماز را بايد شكسته بخواند اگر عمداً تمام بخواند نماز او باطل است و باید نماز را در صورت وسعت وقت، اعاده نماید و اگر وقت نماز گذشته است قضا نماید.

وظیفه کسی که حکم نماز مسافر را فراموش کند [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر مسافر فراموش کند که باید نماز را شکسته بخواند و به‌صورت کامل خواند، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: اگر مسافر حکم را فراموش نماید و نماز را تمام بخواند نماز او باطل است و اگر در وقت اطلاع پیدا کرد باید نماز را اعاده نماید و اگر بعد از وقت بود، نماز را قضا نماید.

حکم نماز کسی که حواسش به مسافر بودنش نیست [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر شخص حکم نماز مسافر را بداند اما توجه ندارد که مسافر است و نماز را تمام بخواند، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: اگر مسافر حکم را می‌دانست اما توجه نداشت که در حال سفر است و نماز را تمام بخواند، نماز او باطل است و اگر در وقت اطلاع پیدا کرد باید نماز را اعاده نماید و اگر بعد از وقت بود، باید قضا نماید.

حکم نماز کسی که احکام مسافر را نمی‌داند [متفرقه نماز مسافر ]

Questionشخصی که در مسافرت به علت ندانستن حکم نماز مسافر، نماز خود را تمام بخواند نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: اگر اصلاً اين حكم را نمی‌دانسته كه وظيفه مسافر، نماز شكسته است و هنوز اين مسئله را نشنيده بود اگر به‌جاى نماز شكسته، نماز را تمام بخواند نماز او صحيح است.

اگر نمازگزار فراموش کند مسافر است و نماز را کامل بخواند [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر مسافر فراموش نماید که مسافر است و نماز را تمام بخواند، وظیفه‌ای او چیست؟
Answer: هرگاه فراموش كند كه مسافر است و نماز را تمام بخواند چنانچه در وقت يادش بيايد بايد شكسته به‌جا آورد و اگر بعد از وقت متوجّه شود قضا ندارد.

وظیفه شخصی که در بین نماز بفهمد مسافر است [متفرقه نماز مسافر ]

Questionشخصی که در بین نماز چهار رکعتی متوجه می‌شود مسافر است، چه وظیفه‌ای دارد؟
Answer: هرگاه مشغول نماز چهار ركعتى است و در بين نماز يادش بيايد كه مسافر است، يا متوجّه شود كه سفر او هشت فرسخ است، اگر به ركوع ركعت سوم نرفته، بايد نماز را دورکعتی تمام كند و اگر به ركوع ركعت سوم رفته نمازش باطل است و بايد شكسته بخواند.

اگر به خاطر ندانستن جزئیات احکام مسافر، نماز کامل را شکسته بخواند [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر شخصی برخی از مسائل نماز مسافر را بداند ولی از جزئیات مسئله آگاهی ندارد و به‌طور مثال باوجود اقامت ده روز، نماز را شکسته بخواند نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: مسافرى كه اجمالاً می‌داند بايد در مواردی نماز را کامل بخواند اگر بعضى از جزئیات آن را نداند (مثلاً نداند كه اگر ده روز درجایی بماند باید کامل بخواند) چنانچه نماز را شکسته بخواند احتياط واجب آن است كه به‌صورت کامل اعاده کند.

حکم نماز شخصى که عمداً نماز تمام را شکسته بخواند [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر شخصی که باید نماز را تمام بخواند ولی عمداً نماز را شکسته بخواند، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: كسى كه وظيفه ‏او خواندن نماز تمام است اگر عمداً نماز را شكسته بخواند نماز او باطل است.

وظیفه شخصى که از روی اشتباه یا فراموشی، نماز تمام را شکسته بخواند [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر مسافری از روی فراموشی یا اشتباه نماز تمام خود را به‌صورت شکسته بخواند، نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: كسى كه وظیفه‌اش نماز تمام است اگر از روى اشتباه يا فراموشى شكسته بخواند نمازش باطل است.

اگر بخاطر ندانستن جزئیات احکام مسافر، نماز کامل را شکسته بخواند [متفرقه نماز مسافر ]

Question اگر شخصی برخی از مسائل نماز مسافر را بداند ولی از جزئیات مسأله آگاهی ندارد و به طور مثال با وجود اقامت ده روز، نماز را شکسته بخواند نماز او چه حکمی دارد؟
Answer: مسافرى كه اجمالًا مى داند بايد در مواردی نماز را کامل بخواند اگر بعضى از جزئيّات آن را نداند (مثلًا نداند كه اگر ده روز در جایی بماند باید کامل بخواند) چنانچه نماز را شکسته بخواند احتياط واجب آن است كه به صورت کامل اعاده کند.

اگر در حین خواندن نماز شکسته بفهمد مسافر نیست [متفرقه نماز مسافر ]

Questionشخصی که در بین نماز شکسته متوجه می‌شود مسافر نیست، چه وظیفه‌ای دارد؟
Answer: هرگاه كسى مشغول نماز شكسته شود و در بين نماز يادش بيايد كه مسافر نيست و يا سفرش سفرى نيست كه نماز در آن شكسته باشد، بايد نماز را چهار ركعتى تمام كند و نمازش صحيح است.

نیت نماز مسافر [متفرقه نماز مسافر ]

Questionنماز مسافر را چگونه نیّت کنیم؟
Answer: نیّت خاصی ندارد، همین‌که نماز چهار رکعتی را دو رکعت بخوانند، نماز مسافر محسوب می‌شود، در ضمن لازم نيست نيت را به زبان بگويد يا از قلب خود بگذراند، همين اندازه که متوجه است چه عملي را انجام می‌دهد کافي است.

کسي که در وطن نمازش را نخوانده و بعد به مسافرت رفته [متفرقه نماز مسافر ]

Questionاگر شخصی در وطن بوده و نماز را نخوانده است و بعد به مسافرت رفته است، آیا باید آن نماز را تمام بخواند؟
Answer: اگر کسى اوّل وقت در وطن یا محل اقامت بوده و نماز را نخوانده، مسافرت کرد، باید نمازش را در سفر شکسته بخواند.

ذکر مستحبی که بعد از نماز شکسته گفته می‌شود [متفرقه نماز مسافر ]

Questionگفتن چه ذکری برای مسافر بعد از خواندن نماز شکسته، مستحب است؟
Answer: مستحب است مسافر به اميد ثواب الهى بعد از هر نماز شكسته سى مرتبه سبحان‌الله وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا اله إلَّااللَّهُ وَ الله‌اکبر بگويد.

حکم مسافرت‌هاي آسان امروزي [متفرقه نماز مسافر ]

Questionآیا در سفرهای امروزی که با سفرهای قدیم خیلی متمایز شده و مردم مشکلی ندارند، همچنان باید نماز را شکسته خواند؟
Answer: حكم نماز مسافر مربوط به آسان بودن و سخت بودن سفر نيست، بلكه در مسافرت‌هاى راحت امروز نيز بايد نماز را شكسته خواند و قانون اسلام ناظر به عموم جامعه است و الآن هم اکثریت مردم در مسافرت نسبت به وطن خود مشقت‌های بیشتری را متحمل می‌شوند و این ارفاق، در حقّ آن‌ها شده است.

یکسان بودن بلاد کبیره و صغیره در احکام مسافر [متفرقه نماز مسافر ]

Questionآیا احکام مسافر در بلاد کبیره نسبت به بلاد صغیره متفاوت است؟
Answer: تفاوتى میان شهرهاى بزرگ و کوچک نیست و بلاد کبیره و صغیره در احکام مسافر یکسان است مگر اینکه شهرى به‌قدرى بزرگ شود که هر محلّه از آن یک شهر مستقل محسوب شود مثل شمیران و شهرری که در عین اتصال به تهران شهرهاى مستقلی محسوب می‌شوند ولى محلات مختلف تهران جزء تهران محسوب می‌شوند و در مواردى که هر محلّه‌ای شهر مستقلى است اگر بین آن‌ها فاصله نماز قصر باشد نماز شکسته است و در غیر این صورت تمام است و معیار در مسافت، آخرین خانه‌هاى شهر است.

اولویت خواندن نماز شکسته در اول وقت [متفرقه نماز مسافر ]

Questionآیا نماز شکسته در اوّل وقت بر نمازی که به‌صورت کامل ولی در غیر وقت فضیلت خوانده می‌شود، اولویت دارد؟
Answer: خواندن نماز شکسته در اوّل وقت اولویت دارد.

استفاده عمومیت حكم سفر از قرآن [متفرقه نماز مسافر ]

Questionخداوند متعال مى‌فرمايد: (وَإِذَا ضَرَبْتُمْ فِى الأرض فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَقْصُرُوا مِنْ الصَّلاَةِ إِنْ خِفْتُمْ أَنْ يَفْتِنَكُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا إِنَّ الْكَافِرِينَ كَانُوا لَكُمْ عَدُوّآ مُبِينآ). بر اساس اين آيه محكم، قصر نماز تنها اختصاص به حالت خوف دارد. امّا در روايات صحيح نماز قصر علاوه بر آن، به حالات ديگر در زمان و حالت امن و آسايش، هم تعلق‌گرفته است. در آيه ديگر مى‌فرمايد: (وَلاَ تُبَاشِرُوهُنَّ وَأَنْتُمْ عَاكِفُونَ فِىَ الْمَسَاجِدِ تِلْکَ حُدُودُ اللهِ فَلاَ تَقْرَبُوهَا كَذَلِکَ يُبَيِّنُ اللهُ آيَاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ). اطلاق آيه شريفه همه مساجد را براى اعتكاف جايز مى‌شمارد؛ درحالی‌که طبق روايات صحيح تنها مساجدى براى اعتكاف جايز است كه جامع باشند و نيز داراى امام عادل بوده باشند. اگر روايات مربوط به قصر نماز و اعتكاف در مساجد جامع را به آيات مذكور قرآن ـ كه ثقل اكبر و مهم‌تر از ثقل اصغر به‌حساب مى‌آيد ـ عرضه نماييم، با يكديگر متعارض‌اند. اين تعارض چگونه قابل‌جمع است؟ آیا فتواى قصر نماز تنها در حالت خوف و نيز اعتكاف در همه مساجد صحيح است؟ يا فتاواى مشهور فقهاى بزرگ درباره نماز قصر و مسئله اعتكاف ملاك است؟
Answer: درست است كه آيه مربوط به قصر نماز در مورد خوف نازل‌شده و عمومیت ندارد، ولى آیه مربوط به ترك روزه براى مسافر عمومیت دارد و می‌دانیم نماز و روزه در سفر از هم جدا نيستند. بنابراين، عمومیت حكم سفر را مى‌توان از قرآن استفاده كرد. علاوه بر اين، روايات متعدّدى نيز در اين زمينه واردشده است. امّا آيه مربوط به اعتكاف، به تعبير فقها، در مقام بيان مشروعیت اعتكاف نيست تا از آن عموم استفاده شود، بلكه در مقام بيان نهى از نزديكى با زنان به هنگام اعتكاف است.

مسافری که به خاطر پاسخ اشتباهی که گرفته نماز را کامل خوانده [متفرقه نماز مسافر ]

Questionشخصی که در مکانی خانه و باغ دارد ولی در شهر زندگی می‌کند، اگر بر اساس سؤال از یک روحانی، نماز خود را در آنجا کامل خوانده باشد، چنانچه بعد از مدتی متوجه شود که طبق فتوای مجتهد خود باید نماز را شکسته می‌خواند، چه وظیفه‌ای دارد؟
Answer: در فرض سؤال نمازهایی که خوانده است صحیح است.
TotalPages : 1