SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 
تفسیر سوه توحید

تفسیر سوه توحید

در حديثى از امام باقر عليه السّلام آمده است كه فرمود: كُفّار و بت ‏پرستان با اسم اشاره به بت هاى خود اشاره كرده و مى‏ گفتند: «اين خدايان ما است؛ اى محمد! تو نيز خدايت را توصيف كن تا او را ببينيم و درك كنيم». خداوند اين آيات را نازل كرد: «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ * اللَّهُ الصَّمَدُ * لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ * وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً أَحَدٌ؛ بگو، خداوند يكتا و يگانه است * خداوندى است كه همه نيازمندان قصد او مى‏ كنند * نزاد و زاده نشد * و براى او هرگز شبيه و مانندى نبوده است».

Writer: آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی

تحلیل قرآنی بر منع کتابت وصيتِ رسول خدا (ص)

تحلیل قرآنی بر منع کتابت وصيتِ رسول خدا (ص)

خداوند مى ‏فرمايد: «ما آتاكُمُ‏ الرَّسُولُ‏ فَخُذُوهُ‏ وَ ما نَهاكُمْ‏ عَنْهُ‏ فَانْتَهُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقابِ؛ آنچه را رسول خدا براى‏ شما آورده بگيريد و اجرا كنيد، و آنچه را از آن نهى كرده خوددارى نمائيد، و از مخالفت خدا بپرهيزيد كه خداوند شديد العقاب است». اين آيه تمام اوامر و نواهى پيامبر را شامل مى ‏شود. خداوند با اين آيه اطاعت پيغمبر را در آنچه براى مردم آورده و آنچه نهى كرده واجب نموده است، كه شامل قول و فعل و تقرير مى ‏شود و سپس هشدار داده و تخلّف از آن را مستلزم كيفر دانسته است. امّا بخاری از «ابن عبّاس» نقل می کند كه: «هنگامى كه رسول خدا (ص) در آستانه رحلت از دنيا قرار گرفت و اطراف حضرت گروهى حاضر بودند، فرمود: [قلم و دوات و كاغذى] بياوريد تا نامه‏ اى براى شما بنويسم كه به بركت آن بعد از آن هرگز گمراه نشويد. بعضى از حاضران گفتند: بيمارى بر پيامبر (ص) غلبه كرده و نزد شما قرآن است، و قرآن براى ما كافى است! در ميان حاضران غوغا و اختلاف افتاد، بعضى مى‏ گفتند: بياوريد تا حضرت بنويسد و هرگز گمراه نشويد و بعضى غير از آن را مى‏ گفتند. هنگامى كه سر و صدا و غوغا و اختلاف فزونى گرفت، رسول خدا (ص) فرمود: برخيزيد و از نزد من برويد». اين ماجرا يكى از روشن ترين موارد تخلف از دستور پيامبر (ص) و مخالفت با آيات قرآن محسوب مى ‏شود.

Writer: آيت الله العظمى ناصر مكارم شيرازى دام ظله

نقش مفسران شیعی در گسترش دانش تفسیر از نگاه مستشرقان

نقش مفسران شیعی در گسترش دانش تفسیر از نگاه مستشرقان

قرآن کریم، تنها کتاب تحریف‌نشده آسمانی است. بسیاری از خاورشناسان کوشیده‌اند با پژوهش در این کتاب آسمانی ضمن آشناشدن با اندیشه‌ها و معارف دینی و مذهبی مسلمانان، راه‌های معارضه و بی‌اهمیت جلوه‌دادن آن را بررسی کنند. البته گروهی نیز با رویکردی منصفانه و بی‌طرفانه به پژوهش پرداخته‌اند و با دریافت حقایق و واقعیات تاریخی به دین اسلام گرویده‌اند...

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد اسکندرلو

بررسی نقش عالمان شیعه در گسترش علوم اسلامی در دائرةالمعارف قرآن لیدن

بررسی نقش عالمان شیعه در گسترش علوم اسلامی در دائرةالمعارف قرآن لیدن

دایرة المعارف قرآن لیدن در شش جلد مشتمل بر قریب هفتصد مدخل به زبان انگلیسی از سال ۲۰۰۱ الی ۲۰۰۶ میلادی در انتشارات بریل در لیدن هلند چاپ و منتشر شده است. سرویراستار این مجموعه خانم جین دمن مک اولیف، استاد دانشگاه جرج‌تاون آمریکاست. تاکنون چهار جلد این دائرةالمعارف توسط معاونت پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات، توسط بعضی از متخصصان به فارسی ترجمه و توسط انتشارات حکمت انتشار یافته است. این دائرةالمعارف بهترین اثر ادبی معاصر غربی در معرفی قرآن کریم است، که به‌ترتیب الفبایی مداخل را براساس واژگان انگلیسی تنظیم نموده است...

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین محمدی

نقش بانو امین در علوم اسلامی با تأکید بر دانش و روش تفسیری

نقش بانو امین در علوم اسلامی با تأکید بر دانش و روش تفسیری

در طول تاریخ، زنان فرهیخته و وارسته‌ای ظهور کرده‌اند که با در نظرگرفتن محدودیت‌های اجتماعی و عدم امکانات علمی، به‌مقام رفیعی دست یافته‌اند؛ از جمله این بانوان برجسته که به عنوان الگویی کاربردی برای زنان جامعه امروز مطرح است، بانو نصرت بیگم امین، مشهور به «بانوی ایرانی» و «بانو امین» است. او افزون‌بر کمالات معنوی و علمی، از شخصیت استوار و محکمی برخوردار بود و با وجود باورهای نادرست پیشینیان درباره زن که حتی قلم به‌دست گرفتن را سزاوار مردان دانسته، آن را برای زنان عیب و عار تلقی می‌کردند، مرز خرافه‌های باورنما را شکست و تبعیض جنسیتی حاکم بر زمانه را زیر سؤال برد، به‌گونه‌ای که سیدحسن امین، محقق کتاب اعیان‌الشیعه، وجود بانو را از امتیازات منحصربه‌فرد شهر اصفهان دانسته است.

Writer: ناهید طیبی

مسأله قربانى و اسرار آن در قرآن؛ از منظر آیت الله مکارم شیرازی

مسأله قربانى و اسرار آن در قرآن؛ از منظر آیت الله مکارم شیرازی

اشاره: / عید قربان / واژه «قربان» / داستان ذبح اسماعيل(ع) / ابراهيم(ع) در قربانگاه‏ / امتحان ديروز و آثار امروز / آزمايش و امتحان‏ / تفاوت امتحان اشخاص‏ / ذبيح اللَّه یا قربانی ابراهیم کیست؟ / آيا ابراهيم(ع) مامور به ذبح فرزند بود؟ / چگونه خواب ابراهيم مى ‏توانست حجت باشد؟ / وسوسه‏ هاى شيطان در روح بزرگ ابراهيم اثر نگذاشت‏ / حج يك عبادت مهم انسان ساز / ابراهيم(ع) بنده مؤمن خدا / قربانی از چه کسی پذیرفته است؟ / سخن آخر(فلسفه قربانی حج؟)

Writer: به کوشش: حجة الاسلام احمد حیدری

نوآوری‌های قرآنی شیعه در عصر حاضر

نوآوری‌های قرآنی شیعه در عصر حاضر

قرآن کریم، معجزه جاودانه پیامبر اسلام(ص) است که سخنی تازه برای همه اعصار و نسل‌ها دارد، ولی استخراج مطالب نوآمد آن، نیازمند تدبر و تفکر است و مفسران و قرآن‌پژوهان مسلمان نیز در طول تاریخ، در این‌باره بسیار کوشیده‌اند. ‌در‌این‌میان، نوآوری‌های قرآنی دانشمندان شیعه، برجسته و اثرگذار بوده است. در این نوشتار، هدف آن است تا سهم قرآن‌پژوهان و مفسران شیعه در عصر حاضر بررسی و از روش تحقیق تحلیل تاریخی و تا حدّی میدانی بهره‌گیری شود.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدعلی رضایی اصفهانی؛ استاد تمام جامعة‌المصطفی‌العالمیة (rezaee.quran@gmail.com).

پژوهش‌های قرآنی فقهای امامیه در عصر شکوفایی فرهنگ و تمدّن اسلامی (سده 4 و 5 ق)

پژوهش‌های قرآنی فقهای امامیه در عصر شکوفایی فرهنگ و تمدّن اسلامی (سده 4 و 5 ق)

سده 4 و 5 هجری یا «دوران طلایی اسلام»، جزو روزگاران پرفروغ تاریخ فرهنگ و تمدّن اسلامی به‌شمار می‌رود. این دو قرن که دوره «تاریکی» اروپای قرون وسطی است، عصر شکوفایی بی‌رقیب دانش مسلمانان در حوزه‌های گوناگونی از علوم است. در این دوران، سهم عالمان شیعه امامیه در پیدایش و گسترش علوم به‌ویژه پژوهش‎های قرآنی برجسته و مثال‌زدنی است.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین محمّدعلی مروّجی طبسی؛ دانش‎آموخته حوزه علمیه قم و دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث پژوهشگاه حوزه و دانشگاه قم (ali.tabasi14@yahoo.com).حجت‌الاسلام والمسلمین علی قورچیان؛ دانش‌آموخته درس خارج حوزه علمیه و رشته تخصّصی تفسیر و علوم قرآن (ali.13731393@gmail.com).

حافظان و قاریان شیعه و نقش آنان در ترویج فرهنگ حفظ و تلاوت قرآن

حافظان و قاریان شیعه و نقش آنان در ترویج فرهنگ حفظ و تلاوت قرآن

برخی حافظان و علمای قرآن، شیعه اهل‌بیت(علیهم السلام) هستند و در ترویج فرهنگ قرآن و رساندن آن به‌دست مسلمانان نقش به‌سزایی ایفا کرده‌اند. امّا متأسفانه می‌شنویم که برخی به دروغ ادعا می‌کنند که شیعه اهل‌بیت بهره‌ای از قرآن ندارند. بی‌تردید، این سخن یاوه‌ای بیش نیست که یا از خباثت گوینده حکایت دارد یا جهل او. اگر بگوییم علمای شیعه اهل‌بیت در طول تاریخ در شمار مسلمانانی قرار دارند که بیش‌ترین توجه را به قرآن مبذول داشته‌اند سخن گزافی نگفته‌ایم. در این مقاله بخشی از این حقیقت بازگو خواهد شد.

Writer: دکتر سیدمهدی عیسی البطاط؛ دکتری تفسیر تطبیقی جامعةالمصطفی‌العالمیة،(sayed mahdibasri@gmail.com).

نقش شیعه در پیدایش و گسترش دانش «قرائت» و علوم مرتبط با آن

نقش شیعه در پیدایش و گسترش دانش «قرائت» و علوم مرتبط با آن

بررسی تاریخ علم، از پدیده‌های مبارکی است که ثمرات مختلفی دارد. یکی از ثمرات مهم این نوع از بررسی‌ها، پی‌بردن به نقش مذاهب موجود در یک دین در شکل‌گیری علم موردنظر است. همین‌امر سبب می‌شود تا مذاهب موجود به کمبودها، ضعف‌ها یا قوت‌های خود که بزرگان‌شان در طول تاریخ مطرح کرده‌اند، پی‌ببرند و راه آنان را ادامه دهند. باید گفت: شیعه در پیدایش و گسترش دانش قرائات و مباحث مرتبط با آن نقشی مهمی داشته است که امروزه از آن به‌عنوان «علوم و فنون قرائات» یاد می‌شود. بررسی این دانش در طول تاریخ نشان می‌دهد که میزان توجه بزرگان شیعه به این دانش، به چه میزان بوده است و شبهاتی که در این‌باره مطرح می‌شود تا نقش شیعه را ضعیف نشان دهد، چقدر قابل اعتماد و توجه است.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین محمد‌رضا شهیدی‌پور؛ عضو هیئت علمی جامعة‌المصطفی‌العالمیة(mrshahidipour@yahoo.com). حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد امینی تهرانی؛ عضو هیئت علمی جامعة‌المصطفی‌العالمیة(Amini63@chmail.ir).

نقش شیعه در پیدایش و گسترش دانش مفردات

نقش شیعه در پیدایش و گسترش دانش مفردات

از ‌‌‌دانش‌های مهم قرآنی و مورد نیاز برای تفسیر قرآن، دانش «مفردات» یا شرح کلمات قرآن مجید است. محققان، نخستین دانش مورد نیاز تفسیر، بعد از آشنایی با قرائت قرآن را دانش مفردات قرآن معرفی کرده‌اند. یکی از ابعاد تفسیر پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع)، اهتمام داشتن ایشان به تفسیر واژه‌های غریب و مهم و عموماً مورد اختلاف مفسران یا واژه‌هایی که دیگر مفسران در تفسیر آن دچار خطا شده‌اند، بوده است. این روایات در معناشناسی واژه‌های قرآن، چنان اهمیتی دارد که تفسیر آیات قرآن بدون مراجعه به این‌روایات، ممکن است به تفسیری نادرست یا ناقص از قرآن بینجامد. ‌به‌همین‌دلیل، مفسران و دانشمندان مسلمان، از نخستین دوره‌های تفسیر و تدوین تفسیر، به تألیف و تدوین در موضوع دانش مفردات قرآن اهتمام داشته‌اند و کتاب‌های فراوانی با عنوان غریب‌القرآن و گاه مفردات قرآن یا عناوین مشابه در این‌باره تألیف کرده‌اند. در ‌این‌میان، دانشمندان و مفسران شیعی، سهم بسزایی در گسترش این دانش داشته‌اند. مقاله حاضر، با استفاده از روش نقلی و توصیف و تحلیل تاریخی، درصدد بررسی و تبیین جایگاه دانشمندان شیعی در پیدایش و تأسیس دانش مفردات قرآن و ‌‌هم‌چنین رشد و تکامل و گسترش این دانش زیربنایی در تفسیر قرآن است.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سید‌محمود طیب‌حسینی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سید‌محمود طیب‌حسینی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه(tayyebhoseini@rihu.ac.ir).

نقش شیعه در پیدایش و گسترش «فقه‌القرآن»

نقش شیعه در پیدایش و گسترش «فقه‌القرآن»

از نمادهای قرآن‌پژوهی که در حوزه تفسیر نمایان می‌شود، دانش «فقه‌القرآن» است. این دانش، با همت والا و سعی وافر فقهای مفسر شکل گرفت تا بخشی عظیمی از آیات قرآن را که از مهم‌ترین ابعاد کتاب الهی و مربوط به احکام عملی و حقوق اسلامی است، تبیین کنند و آن را به مکلّفان بشناساند. جایگاه و اهمیت این بخش از قرآن‌شناسی، زمانی تجلّی می‌یابد که معلوم شود حرکت عظیم علمی از چه زمان و از کجا آغاز شده و چه‌کسی آن را بنیان نهاده است. ‌‌هم‌چنین روشن شود نقش ائمه‌ شیعه(علیهم السلام) و سهم اصحاب ایشان و دانشمندان و مفسران شیعه در این نهضت علمی چه‌اندازه بوده است. مقاله پیش‌رو، برای تفسیر و تبیین همین مسئله تنظیم شده است.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین محمد فاکر میبدی استاد و عضو هيئت‌علمی جامعة‌المصطفی‌العالمیة(m_faker@mu.ac.ir).

نقش شیعه در تأسیس و پیش‌برد دانش «فقه قرآن»

نقش شیعه در تأسیس و پیش‌برد دانش «فقه قرآن»

در لا‌به‌لای برخی پژوهش‌ها اشاره های کوتاهی را نسبت به ارتباط قرآن و فقه شیعه می‌یابیم؛ اما تصویر کاملی از این ارتباط تاکنون ارائه نشده است. لذا گاهی کسانی که نسبت به میزان استحکام فقه امامیه آگاهی کافی ندارند، دچار شک شده‌اند. این وضعیت بر ما واجب می‌کند پرونده پژوهش در‌مورد حقیقت ارتباط قرآن و فقه امامیه و تعیین ابعاد و ویژگی‌های آن را بگشاییم. در این پژوهش، به سراغ خاستگاه‌های آغازین دانش فقه قرآن و تفسیر آیات‌الاحکام خواهیم رفت. پس از این مرحله، ‌به‌صورت مفصل در مورد تبیین نقش امامیه در تأسیس و پیش‌برد دانش فقه قرآن و عمق‌بخشی به آن بحث خواهیم کرد.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر خالد غفوری الحسنی؛ عضو هیئت علمی جامعة‌المصطفی‌العالمیة(m_qafory2005@yahoo.com).

تراث تفسیری اصحاب ائمه(ع) و تأثیر آنان در تفاسیر ‌‌‌اهل‌تسنن

تراث تفسیری اصحاب ائمه(ع) و تأثیر آنان در تفاسیر ‌‌‌اهل‌تسنن

ائمه معصومین(ع)، به‌علت جایگاه والای دینی و علم لدنّی که داشته‌اند، در تربیت اصحاب خود فراوان کوشیده‌اند و در این مسیر، به جامعه علمی اسلام خدمات شایانی را ارائه کرده‌اند. بسیاری از صحابه و تابعین که یاران و اصحاب ائمه(ع) نیز بوده‌اند، با نگارش کتاب‌های علمی و ارائه نظرات تفسیری خود، در ضمن برخی روایات اهل‌بیت(ع)، در زمینه تفسیر و تبیین آیات قرآن، زمینه‌های تفسیر صحیح و حقیقی قرآن را مهیا کرده‌اند. در ‌این ‌میان، اثر این اصحاب و تفاسیرشان در تفاسیر ‌‌‌اهل‌تسنن و دیدگاه‌های آنان، انکارناپذیر است، پرسش اصلی مقاله حاضر درباره میزان تأثیرگذاری آثار تفسیری اصحاب ائمه(ع) در تفاسیر ‌‌‌اهل‌تسنن است.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر بابایی؛ دانشیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه (ababaei@yahoo.com).

نقش امام علی(ع) و مفسران شیعه در «تفسیر تنزیلی»

نقش امام علی(ع) و مفسران شیعه در «تفسیر تنزیلی»

تفسیر قرآن، بنابر توانایی‌های مفسران و نیازها و مسائل مستحدثه، روش‌ها و سبک‌های مختلفی پیدا کرده است. در ابتدا تفاسیر به روش تفسیر روایی بود، اما در ادامه باب جدیدی در فهم قرآن پدید آمد و روش‌های متعدد اجتهادی، مانند: فلسفی، شهودی و علمی پا به عرصه وجود گذاشت. از لحاظ سبک تفسیری (به‌معنای چگونگی گزینش و چینش آیات قرآن برای تفسیر) نیز ماجرا از همین قرار بود. از جدید‌ترین سبک‌های تفسیری، سبک «تفسیر تنزیلی» است که چینش آیات قرآن را براساس ترتیب نزول سامان می‌دهد. اما آیا اصلا امکان دستیابی ‌به‌ترتیب نزول وجود دارد؟ یا مشروعیت این سبک تفسیری چقدر است؟ مفسران ملتزم به سبک تنزیلی، با آگاهی از این پرسش‌ها، درصدد پاسخ‌گویی به آنها برآمده‌اند و یکی از ادله ایشان، مصحف حضرت امیرمؤمنان(ع) بوده است که براساس گزارش‌های مشهور، ‌به‌همین سبک سامان‌یافته بوده. در این مقاله، با روش تحلیل داده‌های توصیفی این مصحف، درپی پاسخ به این پرسش‌ها هستیم: آیا مصحف حضرت امیر‌(ع) به سبک تنزیلی سامان‌یافته بود یا خیر و دوم این‌که تا چه حد این اوصاف می‌تواند مبانی سبک تفسیر تنزیلی را استحکام بخشد؟ در ادامه نیز به این مسئله خواهیم پرداخت که در عرصه تفسیر تنزیلی، مفسران شیعی در چه جایگاهی قرار دارند؟.

Writer: حجت‌الاسلام دکتر حامد معرفت (دانش‌آموخته دکتری قرآن و حدیث، مدرس حوزه و دانشگاه marefat.hamed@hotmail.com)

نقش اهل‌بیت(ع) در تفسیر صحابه و تابعین

نقش اهل‌بیت(ع) در تفسیر صحابه و تابعین

اهل‌بیت(ع)، به‌عنوان راسخان در علم و کسانی که «من خوطب به» در دانش تفسیر و معارف قرآن کریم هستند، در تدوین و پیدایش و بعدها در گسترش تفسیر و معارف والای قرآنی، نقش اصلی و جامعی داشته‌اند. ایشان با تربیت شاگردان مختلفی، ‌‌هم‌چون ابن‌عباس، عبدالله‌بن مسعود، سعید‌‌بن جبیر، سدی کبیر، ابوحمزه ثمالی و...، در معرفی تفسیر صحیح و همه‌فهم از قرآن تأثیر بسزایی بر صحابه و تابعان خود داشتند. این مقاله با بررسی نقش ابداعی اهل‌بیت(ع) در دانش تفسیر، با استفاده از روش توصیفی - ‌تحلیلی، به معرفی مهم‌ترین مفسران صحابه و تابعین یاران اهل‌بیت(ع) می‌پردازد.

Writer: حجت‌الاسلام والمسلمین حسین علوی‌مهر (دانشیار جامعة‌المصطفی‌العالمیة، halavimehr5@gmail.com)

زندگی نامه قرآنی حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی)

زندگی نامه قرآنی حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی)

زندگی آیت الله مکارم شیرازی با قرآن عجین بوده و بخش اعظم حیات علمی ایشان را تبیین و تفسیر قرآن و طرح مسائل فقهی، اخلاقی و عقیدتی از منبع قرآن به خود اختصاص داده است. ایشان به صورت فردی و گروهی - با تشکیل لجنه های علمی - به تالیف و تدوین کتاب های تفسیری ارزنده ای چون تفسیر نمونه و پیام قرآن پرداخته است. غیر از تالیفات قرآنی شخصی و تالیفات لجنه های علمی، اکثر سخنرانی های ایشان نیز بر محور قرآن قرار گرفته و منشأء تالیف کتاب های موضوعی توسط شاگردان ایشان شده است. در کنار خوشه چینی های شاگردان از جلسات پربار علمی ایشان و تدوین مباحث این جلسه ها، کتابهای کاربردی و موضوعی دیگری نیز از کتابها و مجموعه های قرآنی ایشان اقتباس شده است.

Writer: حجة الاسلام احمد حیدری

عظمت قرآن و ویژگی‌های «تفسیر المیزان»

عظمت قرآن و ویژگی‌های «تفسیر المیزان»

کلید فهم قرآن را در قرآن جستجو کردن، مسائل جنبی را جدا ساختن، قرآن را به صحنه زندگی آوردن، و انتخاب‌گری دقیق در میان اقوال مفسران نمودن بخشی از ویژگی‌های این اثر بزرگ است ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

 «قرآن» شاهکار بزرگ عالم

«قرآن» شاهکار بزرگ عالم

قرآن چنانچه در روایات آمده، تا هفتاد بطن دارد. این ویژگی قرآن موجب شده از روز اول، مسلمانان دغدغه رسیدن به کنه مفاهیم قرآنی را داشته‌ باشند. در زمان حضور معصومین(ع) که قرآنِ گویا بودند، چندان حساسیت این نیاز احساس نمی‌شد؛ اما به دنبال شروع عصر غیبت و در دسترس نبودن آن منابع الهی، فرهنگ تفسیر نویسی در میان مسلمین آغاز گشت؛ شاید به این سبب گوشه‌ای از این نیاز مرتفع گردد و هر روز بیشتر از دیروز نیاز به نوشتن تفسیری جدید احساس گردید. در این زمینه گفت‌وگویی با آیت الله العظمی مکارم شیرازی داشته‌ایم که محصول آن را به شما عزیزان ارائه می‌نماییم ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

قلمرو معارف قرآن و ارزش فهم ما از قرآن

قلمرو معارف قرآن و ارزش فهم ما از قرآن

از موضوعاتی که قرن‌ها است ذهن و اندیشه‌ی متفکران بزرگ اعم از حکیمان، متکلمان، جامعه‌شناسان و ... را به خود مشغول داشته این است که پیام دین چیست؟ و دربرگیرنده‌ی چه ابعادی از زندگی انسان است؟ آیا وحی صرفاً ترسیم کننده ارتباط انسان با خدا و عالم اعلی است؟ یا اینکه هدف نبوت پاسخگویی به تمام مشکلات علمی و فکری انسان و تنظیم جنبه‌های گوناگون حیات فردی و جمعی در همه‌ی زمینه‌های مورد نیاز برای دنیا و آخرت است؟ و روی هر یک از این فروض چگونه می‌توان این محتوا و پیام را فهمید و ارزش برداشت‌های دینی ما تا چه حد برخوردار از اعتبار است؟ ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

نشست علمی قرآن و «مستشرقان»

نشست علمی قرآن و «مستشرقان»

این نشست علمی با همکاری انجمن قرآن پژوهی حوزه و مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآن در مدرسه امام امیرالمؤمنین(ع) قم برگزار شد. در این جلسه برخی اساتید و طلاب مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآن و مرکز جهانی علوم اسلامی و دانشجویان دانشگاه‌های مختلف و اعضای انجمن علمی قرآن پژوهی حضور داشتند در این نشست علمی رهنمودهای حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مطرح و میزگردی با حضور اساتید حوزه و دانشگاه برگزار شد.

Writer: ناصر مکارم شیرازی؛ محمدحسن زمانی؛ محمدجواد اسکندرلو؛ محمدعلی رضایی‌اصفهانی؛ تقی صادقی؛ نصرالله سلیمانی.

پیرامون «ترجمه قرآن»

پیرامون «ترجمه قرآن»

ترجمه یکی از مشکل‌ترین و پیچیده‌ترین فنون نویسندگی است؛ هرچند گروهی آن را از همه ساده‌تر می‌پندارند! مترجم باید آنچنان سلطه‌ای به هر دو زبان، و محتوای متنی که می‌خواهد ترجمه کند، داشته باشد که معانی را به‌طور کامل از لباس الفاظ زبان اول عریان سازد، سپس لباس زبان دوّم را به طور کلی بر آن بپوشاند، ‌به گونه‌ای که احساس نشود این کلام ترجمه از زبان دیگری است و این کاری است بسیار دشوار، و نیاز به ظرافت‌ها و ریزه کاری‌های فراوانی دارد ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

ویژگی‌های «مجله قرآنی» از زبان آیة الله ناصر مکارم شیرازی

ویژگی‌های «مجله قرآنی» از زبان آیة الله ناصر مکارم شیرازی

در نشستی که حجة الاسلام آقای امرالله گیوی مدیر مسئول فصلنامه تخصصی، پژوهشی «پیام جاویدان»،‌ دکتر پورحسن سردبیر فصلنامه و دکتر غضنفری معاونت پژوهشی دانشکده علوم قرآنی تهران به حضور آیة الله مکارم شیرازی رسیدند، ابتدا جناب آقای گیوی، دانشکده علوم قرآنی را چنین معرفی نمود ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

سخنرانی آیت الله العظمی مکارم شیرازی در جمع «انجمن قرآن پژوهی»

سخنرانی آیت الله العظمی مکارم شیرازی در جمع «انجمن قرآن پژوهی»

«انجمن قرآن پژوهی» یکی از انجمن‌های علمی حوزه‌ی علمیه‌ی قم است که به تازگی از کمیسیون انجمن‌های علمی، مجوز فعالیت دریافت کرده است. نخستین جلسه‌ی مجمع عمومی این انجمن با حضور آیت الله العظمی مکارم شیرازی تشکیل گردید؛ ایشان در این جلسه با ابراز خرسندی از تشکیل انجمن قرآن پژوهی، رهنمودهایی داشتند ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

اسرار «حروف مقطّعه» قرآن؛ (چگونه مغز الکترونیکی پرده از حروف مقطّعه قرآن برداشت؟)

اسرار «حروف مقطّعه» قرآن؛ (چگونه مغز الکترونیکی پرده از حروف مقطّعه قرآن برداشت؟)

کشف عجیب یک دانشمند مسلمان، پرده از روی وجه دیگری از اعجاز قرآن برداشت؛ اما چون متأسفانه در جراید فارسی، ناقص و نارسا منتشر گردید، برای بسیاری مفهوم نشد و حتی جمعی از صاحب‌نظران را هم به اشتباه انداخت، شرح روشن این کشف مهم را در مقاله زیر می‌خوانید ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

آزمایشگاه بزرگ تاریخ؛ (مقایسه جالبی میان تواریخ قرآن و عهدین)

آزمایشگاه بزرگ تاریخ؛ (مقایسه جالبی میان تواریخ قرآن و عهدین)

گرچه «قرآن» کتاب بزرگ آسمانی ما کتاب تاریخ نیست، ولی بحث‌های فراوان تاریخی در آن آمده است؛ منظور این بحث‌ها -همانطور که خود قرآن نیز تصریح می‌کند- نشان دادن چهره‌های مختلف مسائل تربیتی و اجتماعی، در لابلای سطور تاریخ گذشتگان است ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پرسش از محضر بزرگان (تفسیر به رأی)

پرسش از محضر بزرگان (تفسیر به رأی)

مفسّران و دانمشندان اسلامی بر این نظر اتّفاق دارند که هیچ فردی حق ندارد آیات قرآن را با نظر و رأی شخصی خود تفسیر نماید و احادیث زیادی نیز در این باره نقل شده است؛ مفسّران عالیقدر برای «تفسیر به رأی» سه وجه بیان کرده‌اند که عبارتند از ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

چرا «قرآن» معجزه است؟ (2)

چرا «قرآن» معجزه است؟ (2)

صراحت لهجه غالباً از یک نوع شهامت و شجاعت توأم با ایمان حکایت می‌کند که گوینده در سایه آن حقایق را آنچنان که هست تشریح می‌نماید، در حالی که افراد ترسو و محافظه‌کار چهره تابناک حقیقت را در لابلای هزارگونه پرده‌های رنگارنگ که با تار و پود «خیال و ترس» بافته شده می‌پیچند و شنونده‌ی بیچاره را در یک سنگلاخ عجیب و ناراحت‌کننده‌ای سرگردان می‌سازند. یکی از امتیازات بزرگ آیات قرآن همین صراحت و قاطعیت است که به انحاء مختلف در لابلای آن خودنمایی می‌کند ...

Writer: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

TotalPages : 2