SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

تغییر در تولیت توسط واقف [متولی]

Questionوقتى باغى وقف گرديده و در اختيار ذكور و اناث قرار گرفته، آيا واقف مى‌تواند براى بار دوم و پس از گذشت مدت مثلا 11 سال مجدداً تغييرى در توليت آن ايجاد نمايد؟
Answer: هنگامى كه وقف تمام شود و متولّى در وقفنامه اوّليه تعيين شده باشد هيچ كس حتّى واقف نمى‌تواند آن را شرعاً تغيير دهد، مگر اين كه ثابت شود متولّى منصوص صلاحيّت ندارد، كه در اين صورت متولى جديد از سوى حاكم شرع تعيين مى‌شود.

اگر متولی معین شده فاقد صلاحیت باشد [متولی]

Questionباغی را اینگونه وقف کرده اند که اگر از خاندان فرد خاصی کسی روحانی شود و چنانچه در فلان مسجد مشغول تبلیغ باشد به مقدار نیاز از درآمد و یا محصول آن استفاده کند و مابقی را به مصرف فقرا برساند. حال سوال این که: 1. آیا این وقف خاص است و یا وقف عام؟ 2.در هر دو صورت اگر روحانی که متولی این باغ شده تخلفی کند و صلاحیت تولیت موقوفه رانداشته باشد تکلیف چیست؟ 3. سوال دیگر محدوده نیاز روحانی و یا موقف علیه در چه حدی می باشد؟
Answer: 1. بخشی عام و بخشی خاص است. 2. در فرض سوال باید درآمد موقوفه را صرف نیازمندان کنید. 3. در حد یک زندگی ساده و خالی از تشریفات.

انصراف متولی و تعیین وکیل [متولی]

Questionهرگاه متولی موقوفه به عللی نتواند و یا نخواهد به تولیت خود ادامه دهد، آیا می تواند فردی امین و مدیر را به عنوان متولی یا وکیل خود تعیین نماید؟
Answer: تنها می تواند کسی را به عنوان وکیل انتخاب کند و تعیین تولیت در اینگونه موارد به دست حاکم شرع است.

خیانت کردن متولی در موقوفه [متولی]

Questionچنانچه متولی در اجرای وقف مرتکب خیانت شود چه حکمی دارد؟
Answer: هرگاه در اوقاف عمومى متولّى خيانت كند و عايدات آن را به مصرفى كه معيّن شده نرساند، حاكم شرع بايد متولّى امينى براى آن معيّن نمايد يا در كنار او بگذارد و اگر متولّى وقف خاص خيانت كند، حاكم شرع با موافقت طبقه موجود براى آنها متولّى تعيين، يا ضميمه مى‏كند.

تعیین متولی برای موقوفه [متولی]

Questionمتولی در وقف چگونه تعیین می شود؟
Answer: هرگاه براى چيزى كه وقف كرده متولّى معيّن كند، بايد مطابق قرارداد او رفتار نمايد و اگر معيّن نكند اگر از قبيل اوقاف عامّه (مانند مسجد و مدرسه) باشد تعيين متولّى وظيفه حاكم شرع است و اگر وقف خاص باشد (مانند ملكى كه وقف بر اولاد است) در مورد كارهايى كه مربوط به مصلحت وقف و منفعت طبقات بعد مى‏باشد، احتياط آن است كه نسل موجود و حاكم شرع با موافقت يكديگر تعيين متولّى كنند و اگر تنها مربوط به منافع طبقه موجود است اختيار آن با خود آنهاست در صورتى كه بالغ باشند و اگر بالغ نباشند اختيار با ولىّ آنهاست.

حیطه مسئولیت واقف و متولی در مساجد و حسینیه ها [متولی]

Questionحیطه مسئولیت واقف و متولی در امثال مسجد و حسینه تا چه حد می باشد؟
Answer: بعد از تحقق وقف در مورد انتخاب امام جماعت يا عزل او نه متولّى و نه واقف هيچ كدام حقى ندارد و اين حق مردم است و نظر آنها ملاك است. حيطه مسؤوليت متولّى رسيدگى به موقوفات مسجد است. پس متولّى، واقف يا هر شخص ديگرى بعد از تحقق وقف حق دخالت در برنامه ريزى‏ها و فعاليتهاى اين اماكن را ندارند و اين حق مردم است و رضايت آنها در چنين امورى ملاك است.

حق الزّحمه ی متولّی [متولی]

Questionاگر واقف حق التولیه را مشخص نکرده باشد، آیا حق التولیه اندازه ی معینی دارد یا بستگی به عرف و قوانین موضوعه در سازمان اوقاف دارد؟
Answer: متولی می تواند حق الزحمه خود را طبق نظر کارشناس بگیرد.

لزوم تعیین تولیت در مسجد دارای مستغلات [متولی]

Questionآيا مسجد نياز به متولّى دارد، يا توليت مربوط به مستغلّات مسجد است؟
Answer: توليت مربوط به مستغلّات مسجد است. بنابراين، مسجدى كه مستغلّات ندارد نيازى به توليت ندارد.

شرط اقلیت دینی بودن متولی وقف و عمل به آن [متولی]

Questionچنانچه در وقف نامه اقلیت های دینی قید گردیده باشد که ( چنانچه متولی از ایین زرتشتی خارج شود از تولیت عزل می گردد ) میتوان تولیت را به کسی که ایینی غیر از زرتشتی دارد واگذار نمود؟
Answer: جایز نیست باید مطابق وقف نامه عمل شود.

شرط اختیار متولی در مصرف موقوفه [متولی]

Questionآیا می توان در وقف شرط کرد که درآمد وقف طبق نظر متولی مصرف شود؟
Answer: در فرض سؤال مانعی ندارد.

باقی ماندن تولیت موقوفه بعد از مرگ مجتهد تعیین کننده متولی [متولی]

Questionمجتهد جامع الشرائطی (مرجع تقلید) چند نفر را به عنوان متولی برای این حسینیه قرار داده است، آیا با فوت آن مرجع تقلید تولیت آنها برقرار است یا باید مجدداً متولی معین کرد؟
Answer: با فوت آن مرجع تولیت از بین نمی رود.

دخالت اوقاف در موقوفه ای که متولی دارد [متولی]

Questionجد مادری بنده وصیت کرده است که یک سوم از باغش برای خودش باشد و پسر بزرگ خود را متولی قرار داده که پس از خرج و مخارج مابقی پول حاصل از درامد آن یک سوم را صرف خرید لباس برای یتیم صغیر در اول دی ماه هر سال کند آیا اداره اوقاف در این وصیت میتواند دخول کند یا خیر ؟
Answer: عمل به وقف بر عهده متولی است نه اداره اوقاف مگر اینکه متولی به وظیفه خود عمل نکند.

اجازه انصراف متولی توسط واقف در ضمن وقف [متولی]

Questionآیا واقف می تواند به متولی اجازه انصراف بدهد؟
Answer: واقف در ضمن صیغه وقف می تواند چنین اجازه ای به متولی بدهد.

انصراف و عدم قبول مسئولیت متولی منصوص [متولی]

Questionآیا درصورتی که در وقفنامه اولاد ذکور اکبر نسلا بعد نسل بعنوان متولی قرارگرفته اند چنانچه متولی اوّل فوت شود و فرزند اکبردر حال حیات انصراف خود را از تولیت اعلام کند فرزند ذکور بعد ازاو میتواند تولیت را قبول کند؟
Answer: متولی نمی تواند اعلام انصراف نماید و در صورت عدم قبول مسئولیت چنانچه فرزند پسری که توانایی اداره کردن موقوفه را داشته باشد دارد پسرش به عنوان متولی تعیین می شود و اگر ندارد می تواند اکبر اولاد ذکور بعدی را از طرف خود وکیل کند تا موقوفه را اداره کند.

نوع نظارت اداره اوقاف بر موقوفات عامه دارای متولی [متولی]

Questionاحتراما نحوه نظارت اداره اوقاف بر موقوفات عامی که دارای متولی خاص میباشد به چه نحوه است ؟ اطلاعی میباشد یا استصوابی ؟
Answer: ظاهرا نظارت آنها استصوابی است.

عزل متولی وقف بعد از تعیین و قبول او [متولی]

Questionدر عقد وقف تعیین متولی بعدی به عهده متولی باشد و متولی در زمان حیات متولی بعد از خود را انتخاب و او قبول سمت کرده باشد آیا امکان عزل متولی انتخاب شده بعد قبولش مجاز می باشد؟
Answer: نمی تواند او را عزل کند.

وظیفه در صورت عمل نکرده مطابق وقف توسط اداره اوقاف [متولی]

Questionجد پدری بنده زمینی را وقف امورخیر خاصی کرده است و برای آن از بین فرزندانش متولی مشخص کرده (متولی در قید حیات است ) این زمین توسط اداره اوقاف به یکی از ارگانهای دولتی تحویل داده شده و هم اکنون بیش از 10سال است که اداره اوقاف پولی جهت اجرای وقف به متولی نداده است و هدف وقف(که همان امر خیر مورد نظر واقف بوده است) اجرا نشده است؛و درحال حاضر سؤال بنده این است که وظیفه شرعی متولی علی رغم مذاکرات بی نتیجه متعددی که با اداره اوقاف صورت گرفته چیست ؟
Answer: وظیفه متولی این است که تا آنجایی که می تواند به وقف عمل کند و آنجایی که از اختیار او بیرون است مسئولیتی ندارد.

منصوص بودن متولی با جمله (متولی بودن افراد صالح خانواده) [متولی]

Questionآیا وقتی ذکر شود که متولی موقوفه از افراد صالح خاندان واقفین باشد متولی منصوص محسوب می شود یا منصوب؟
Answer: اگر این قید را هنگام اجرای صیغه وقف بیان کرده اند متولی منصوص است.

نبودن اولاد دارای مذهب مد نظر واقف برای عهده داری تولیت [متولی]

Questionجد اینجانب در حدود150 سال قبل دهی را وقف نموده وتولیت آن را اینچنین بیان کرده است (مادام الحیات تولیت موقوفه مزبوره با نفیس واقف معظم الیه است پس از آن تفوض نمودندبه نوه پسر زاده وبعدازآنان به اصلح اولادخودکه از شیخیه باشند)حال موقوفه مورد اشاره دست اداره اوقاف می باشد وچون اینجانبان شیعه اثنی عشری می باشیم می توانیم تولیت موقوفه را بدست بگیریم منظور بنده این است که آیا صرف شیخیه بودن واقف می تواند باعث تضییع حقوق اولادومتولی به صرف شیخیه نبودن گردد؟
Answer: در صورتی که در میان فرزندان و نوه های او همه شیعه اثنی عشری باشند تولیت به آنها می رسد.

شرط انتخاب متولی بعد توسط متولی قبلی [متولی]

Questionآیا می توان در وقف شرط کرد که انتخاب متولیان بعدی با متولی باشد؟
Answer: چنین شرطی جایز نیست ولی واقف می تواند از اوّل متولیان را تعیین کند.

واگذاری تولیت وقف به اداره اوقاف بعد از تعین آن توسط واقف [متولی]

Questionفردی زمین مشجری را وقف کرد و بیان کرده که عواید حاصل از میوه ها و اثمار آن صرف اطعام عزاداران تاسوعا و عاشورای حسینی در حسینه روستا شود و واقف خود و پس از آن فرزندان و صلب در صلب و بطن در بطن متولی وقف باشند حال آیا متولی که خود واقف نیز می باشد می توانند پس از اجرای صیغه وقف تولیت را به اداره اوقاف واگذار کند؟
Answer: هیچکس نمی تواند تولیت را واگذار کند ولی می تواند وکالت دهد به کسی که از طرف او به امور وقف رسیدگی کند و این وکالت مادام حیات متولی صحیح است.

تعیین ارشد اولاد به عنوان متولی بدون قید نسلا بعد نسل [متولی]

Questionمن متولی موقوفه ای هستم که واقف در وقف نامه متولی را ارشد اولاد خود ذکر کرده است بدون قید نسلاً بعد نسل یا امثال این قیود، خواهشمندم به سؤالات ذیل پاسخ دهید: 1- بعد از فوت اوّلین متولی آیا ارشد بعدی از اولاد، متولی است؟ 2- عبارت «ارشد اولاد» مختص طبقه اول است یا شامل طبقات بعدی هم می شود؟ّ
Answer: 1- در فرض سوال ارشد اولاد متولی که فوت کرده برای تولیت اولویت دارند. 2- این عبارت شامل همه طبقات می شود.

قطع شدن نسل متولّی مورد نظر واقف [متولی]

Questionواقف در وقف نامه خود متولّی را فرزند ذکور نسل بعد از نسل معرفی نموده است پس از اولین فرزند ذکور، فرزند ذکور دیگری وجود نداشته که طبق وقف نامه متولّی شود. در این صورت چه کسی متولی وقف خواهد بود؟
Answer: چنانچه نسل ذکور به کلّی منقطع شده و در نسل بعد هم ذکوری نیست و حتّی در وقف نامه ذکور از اناث نیز تصریح نشده باید به یکی از مجتهدین مراجعه شود تا متولّی برای وقف مزبور تعیین نماید.

تعیین متولی بعدی توسط متولی فعلی [متولی]

Questionهرگاه واقف فردی را به‌ عنوان متولی معین نماید و پس از متولی، شیوه ‌ی ادامه‌ ی تولیت بر موقوفه را مسکوت گذاشته باشد تعیین متولی بعدی بر عهده کیست؟
Answer: در صورت سکوت نه واقف حق تعیین متولی بعدی را دارد و نه متولی بلکه باید از حاکم شرع اجازه بگیرند.

عدم وجود فرد جامع دو وصف «اسنّ و ارشد» در بین موقوف علیهم [متولی]

Questionاگر در بین موقوف علیهم فرد جامع دو وصف «اسنّ و ارشد» وجود نداشته باشد، آیا متولّى فرد اسنّ است، یا فرد ارشد، یا هر دو با هم؟
Answer: احتیاط این است که با نظر هر دو، کارها انجام شود.

تعیین یا عزل امام جماعت توسط متولی [متولی]

Questionآيا متولّى وقف‏ مسجد حقّ تعيين، يا عزل امام جماعت را دارد؟
Answer: متولّى نسبت به اين امور در مساجد حقّى ندارد.

اولویت متولی منصوص التولیة [متولی]

Question در صورتی که واقف برای وقف متولی تعیین کرده باشد و در واقع منصوص التولیه باشد آیا حاکم شرع نیز می تواند دخالت کند و متولی برای موقوفه تعیین کند؟
Answer: در صورتى که طبق شرط واقف عمل شود و افرادى به عنوان متولّى تعیین گردند و داراى صلاحیت باشند حاکم شرع یا مقام دیگرى حقّ دخالت براى نصب متولّى ندارد و این مورد از قبیل منصوص التّولیه است.

عدم ابطال وقف به علت غیر شرعی بودن متولی [متولی]

Question شخصی جایى را براى عزادارى وقف کرده است که از درآمد آن عزادارى کنند و در زمان حیات، خود متولّى وقف بود و بعد از وفات او اداره اوقاف عدّه اى را به عنوان متولّى تعیین کرده است که اینها مدّعى هستند از طرف فقها هم مأذونند در حالى که معروف است که اینها آدمهاى موثّقى نیستند، آیا این اوقاف بر وقفیّت خود باقى هستند و باید زیر نظر حاکم شرع باشند یا تبدیل به مجهول المالک مى شوند چون که متولّى فعلى آنها غیر شرعى هستند؟
Answer: وقف با این مسائل از بین نمى رود بلکه باید از حاکم شرع اجازه گرفته شود.
TotalPages : 2