SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

انتقال تعهدات مورث به ورثه [متفرقه ارث]

Questionآقای الف در ضمن عقد لازم متعهد می شود خانه خود را به آقای ب بعد از یک سال تملیک کند، قبل از رسیدن موعد(یک سال) الف می میرد، ورثه وی ادعا می کنند با توجه به این که تعهد ناشی از شرط فعل یک تکلیف است بنابراین با وفات مورث شان آن منتفی شده و دیگر آنها تعهدی مبنی بر انتقال خانه ندارند؛ ولی مشروط له مدعی است ورثه باید به عنوان قایم مقام مشروط علیه، «مشروط به» را انجام داده و خانه را به وی منتقل کنند و حق تقسیم یا فروش آن را ندارند. در این فرض چه باید کرد؟
Answer: ورثه در اینجا جانشین مورث خود نمی شوند.

ورثه فرزندخوانده‌ای که فرزند و شوهر ندارد [متفرقه ارث]

Questionخانمی فوت کرده و اموالی از وی مانده فرزند و شوهر هم ندارد با توجه به اینکه این خانم دخترخوانده بوده، در صورت وجود تعدادی عموزاده و عمه زاده و دایی‌زاده ورثه او چه کسانی می باشند؟
Answer: درصورتی‌که آن خانواده نسب خویشاوندی با او نداشته‌اند چیزی از اموال او را ارث نمی‌برند، اگر ممکن است وارثان واقعی را پیدا کنند و به آنها بدهند و اگر دسترسی نیست آن اموال را باید به حاکم شرع داد و زیر نظر او صرف نیازمندان بشود.

دریافت اجاره از فرزندان صغیر به جهت استفاده از ملک موروثی [متفرقه ارث]

Questionپدر خانواده‌ای فوت کرده، ارث پدر بین فرزندان تقسیم‌نشده، دو فرزند صغیر بودند و الآن کبیر شدند، دو فرزند که در زمان فوت پدر کبیر بودند به دو فرزند (صغیر زمان فوت) دیگر میگویند برای اون سال‌هایی که در خانه پدری بودند باید به ازای سهم‌الارث آنان کرایه پرداخت نمایند، ارث پدری هنوز هم تقسیم‌نشده است، تکلیف چیست؟
Answer: دریافت اجاره‌ی عادلانه مانعی ندارد مگر اینکه نیت برادران تبرع بوده باشد.

بیمه کردن خانه مورثی بدون اجازه‌ی ورثه دیگر [متفرقه ارث]

Questionخانه‌ای قدیمی و در حال خراب شدن به شوهرم و خواهرها و برادرش ارث رسیده و هنوز تقسیم ارثی صورت نگرفته، حالا شوهرم بدون اجازه بقیه این خانه را بیمه کرده که اگر خراب شد از پول بیمه استفاده کند، آیا این خسارت که بیمه می‌پردازد به تمام ورثه تعلق دارد؟
Answer: بدون اجازه همه شرکا هر اقدامی درباره این خانه صحیح نیست و در صورت تعلق مبلغی بابت بیمه خسارت، متعلق به همه ورثه است.

تکلیف هزینه دانشگاه فرزند که پدر عهده‌دار شده بود بعد از فوت [متفرقه ارث]

Questionپدری به پسرش گفته که در دانشگاه ثبت‌نام کن و هزینه‌های تحصیل با من حال پدر قبل از پرداخت هزینه‌های تحصیل فوت کرده تکلیف پسر دانشجو چیست؟ آیا این قرض است و باید از اصل ارث محاسبه شود یا...؟
Answer: در فرض سؤال تنها قول و وعده بوده است و از ارث چیزی در زمینه تحصیل به پسر نمی‌رسد مگر با رضایت تمام وراث.

اعتراض فرزندان یکی از ورثه به تقسیم ارث بعد از فوت او [متفرقه ارث]

Questionبعد از مرگ پدر، چون او وصیتی نکرده، پسران، زمین را بین خود تقسیم کردند و خواهر نیز اعتراضی نداشتند. اگر خواهر فوت کرده باشند و فرزندان آنها اعتراض داشته باشند حکم چیست؟
Answer: درصورتی‌که خواهران صریحاً رضایت نداده باشند فرزندان آنها حق مطالبه دارند.

ادعای هبه یا فروش سهم‌الارث [متفرقه ارث]

Questionهرگاه برادر و خواهرى وارث پدرى شوند و ترکه در دست برادر بماند و بعد هردو از دنیا بروند، وارثان خواهر می‌گویند سهم ما را بدهید ولى وارثان برادر می‌گویند آن خواهر سهم خود را هبه کرده یا فروخته است، تکلیف چیست؟
Answer: درصورتی‌که پس از تحقیقات کافى از آشنایان و بستگان و اهل اطّلاع مسئله روشن نشود، احتیاط آن است که طرفین ورثه باهم مصالحه کنند، درصورتی‌که صغیرى در بین نباشد، وگرنه احتیاط رعایت حقّ اوست.

مطالبه سهم‌الارث بعد از هبه آن [متفرقه ارث]

Questionشخصی سهم‌الارث پدری خود که شامل عرصه و اعیانی یک باب ساختمان مسکونی است را به برادر بزرگ‌تر خود هبه نموده و بخشیده اند و بعدازاینکه برادر بزرگ‌تر در قبال اخذ بهاء و ثمن اقدام به فروش ملک به یکی دیگر از وراث فوق نموده است بقیه وراث سهم بخشیده شده خود را مطالبه می‌نمایند. لطفاً نظر مبارک خویش را درباره مطالب ذیل بیان فرمائید: آیا حقی (از وراث مدعی) بر ذمه خریدار باقی‌مانده است؟ انجام تکالیف شرعی و اقامه نماز در ساختمان مذکور (برای خریدار) چه حکمی‌دارد؟
Answer: اگر سهم خود را به برادر دیگر بخشیده اند و تحویل وی داده‌اند حق رجوع ندارند.

تصرف بعضی از ورثه در ماترک، بیش سهم‌الارث خود [متفرقه ارث]

Questionآیا بعضى از ورثه حق دارند بیش از سهم ارث خود، در ترکه تصرّف کنند؟
Answer: هیچ‌یک از ورثه حق ندارند بیش از سهم خود را از اموال میّت بردارند، مگر به رضایت بقیّه؛ و به‌طورکلی استفاده از ملک مشترک بدون رضایت تمام افراد جایز نیست.

اضافه کردن خانه در ملک مشاع ارثی [متفرقه ارث]

Questionیکی از ورثه بدون اجازه سایرین، بر روی خانه‌ای که متعلق به همه آنان بوده، طبقه دیگری ساخته است. آیا چون در مال مشاع تصرف کرده، سایر ورثه هم در طبقه دوم حقی دارند یا مال خود اوست؟
Answer: تصرف در مال ارث قبل از تقسیم، بدون اجازه همه ورثه جایز نیست و در صورت اختلاف، حاکم شرع، مال مشترک را می‌فروشد و سهم آنها را از هم جدا می‌کند.

ادعای ورثه میت نسبت به سهم‌الارث پدری او [متفرقه ارث]

Questionاز شخصى سه فرزند دختر باقی‌مانده است که هرکدام بالغه و عاقله هستند، مقدارى ملک از پدرشان باقی‌مانده است، هرکدام شخصی را وکیل کرده‌اند تا ملک را تقسیم کنند، وکلا ملک را با ریسمان اندازه‌گیری و با قرعه‌کشی مال را تقسیم کرده‌اند و هرکدام راضى و قانع شدند، مدّت 28 سال از این تقسیم گذشت و خواهر بزرگ فوت کرد. اکنون ورثه او مدّعى هستند که مادرشان به حقّ خود نرسیده است حکم شرعی در این مسئله چیست؟
Answer: تقسیم به قوّت خود باقى است مگر اینکه با دلیل قاطع شرعى ثابت شود که او در آن زمان به حقّ خود نرسیده است.

فروش جمیع مایملک در مرض منجر به فوت [متفرقه ارث]

Questionشخصى دو سال قبل از فوتش، باوجود مرضى که منجر به فوت او شده است، جمیع مایملک خود را به همسرش فروخته است که بالتّبع ورثه شرعى او از ارث محروم شده‌اند، آیا این معامله صحت شرعى دارد؟ در فرض مذکور اگر معامله صورى بوده باشد صحیح است یا خیر؟ اگر در فرض مذکور احتمال اجبار در معامله باشد حکم آن چیست؟ اگر در فرض مذکور احتمال قصد ضرر زدن به ورثه باشد حکم آن چیست؟
Answer: هرگاه معامله به‌صورت ظاهر، جدی و اختیارى بوده نافذ است مگر آنکه خلاف آن ثابت شود هرچند احتیاط مستحب آن است که در زاید بر ثلث، با ورثه مصالحه شود.

هبه تمام اموال به یکی از فرزندان در مرض منجر به موت [متفرقه ارث]

Questionاگر پدری در مرض مشرف‌به موت باشد آیا می‌تواند تمام اموالش را مثلاً به یکی از فرزندانش بدهد؟
Answer: درصورتی‌که عقل و هوش کافی داشته باشد مانعی ندارد هرچند احتیاط مستحب آن است که در زاید بر ثلث، با ورثه مصالحه شود، به این معنی که آن فرزند در یک‌سوم آن تصرف کند و بقیه را به ورثه بدهد البته خودش نیز مانند سایر ورثه از باقی‌مانده ارث می‌برد.

تصرفات در ملک شخصی در مرض منجر به موت [متفرقه ارث]

Questionتصرفاتی که در مرض منجر موت نسبت به اموال و املاک توسط میت انجام شده از اصل مال او حساب می‌شود يا از ثلث؟
Answer: طبق نظر ما بايد از كل مال حساب شود.

رفت‌وآمد به خانه‌ای که ورثه صغیر دارد [متفرقه ارث]

Questionشوهر صاحب‌خانه ما فوت کرده و دو فرزند ۱۰ و ۸ ساله دارد. اگر ما به خانه آنها رفته و چیزی بخوریم و یا اینکه برای فرزندان ما چیزی بخرند آیا اشکال دارد؟
Answer: درصورتی‌که رفتن شما به خانه آنها سودی برای بچه‌ها داشته باشد مثلاً احساس تنهایی نکنند و مصیبت خود را فراموش نمایند مانعی ندارد و در مورد تصرف در اموال آنان، هرگاه مادر بچه‌ها این کارها را از سهم خودش انجام دهد مانعی ندارد ولی از اموال بچه‌ها جایز نیست.

استفاده مشترک مادر و دختر صغیر از مال ارثی [متفرقه ارث]

Questionدختر صغیری با مادرش زندگی می‌کند و از خانه و ماشین ارثیه پدری باهم استفاده می‌کنند آیا بازهم باید سهم‌الارث دختر را از اموال فوق جدا کرد یا استفاده مشترک بلامانع است؟
Answer: اگر به مصلحت صغیر است که اموال مشترک بماند و به‌اندازه سهم خود استفاده می‌کند مانعی ندارد.

حق ورثه نسبت به موقوفه‌ی بلااستفاده [متفرقه ارث]

Questionشخصی سال‌ها پیش قطعه‌ای زمین و مقداری پول به آموزش‌وپرورش واگذار کرده به این نیت که مدرسه‌ای در آن ساخته شود اما هنوز این مدرسه به علل نامعلومی ساخته نشده است و در حال حاضر عنوان می‌کنند که دیگر در آن منطقه به مدرسه نیازی نیست. تکلیف ورثه او چیست؟
Answer: وجه مزبور و زمین به ورثه آن مرحوم برمی‌گردد و اگر ورثه اجازه دهند می‌توان چیز دیگری در آنجا ساخت.

تکلیف ملک مشترک موروثی در صورت اختلاف در قیمت آن [متفرقه ارث]

Questionاگر زمینی به ما ارث برسد که یک‌ششم این زمین سهم مادربزرگمان باشد و او نیز فوت شده باشد و سهمش بین عمه‌ها و عموهایم تقسیم شود، اگر کارشناس زمین را قیمت کند ولی خریدار قیمتی بالاتر از این را به ما بدهد فقط به خاطر اینکه ما یک‌ششم آن را می‌خواهیم به خانواده پدری بدهیم و خود خریدار به آنها بگوید که به قیمت کارشناس خریده است، آیا این قیمت اضافه که خریدار به ما داده است با توجه به اینکه عموهایم کارشناس آورده‌اند و کارشناس کمتر قیمت کرده است حرام است؟
Answer: ملک مشترک را به هر قیمت که بفروشند باید به همان نسبت به مالکان بدهند.

پنهان کردن چیزی از اموال میت به خاطر مصالحی [متفرقه ارث]

Questionیک دستبند طلا از مادربزرگم باقی‌مانده است؛ اگر سایر ورثه از این موضوع مطلع شوند ممکن است اختلافاتی به وجود آید. در این فرض آیا مادرم می‌تواند معادل قیمت آن را به‌عنوان هدیه از طرف خودش به سایر ورثه اهدا کند و از آن استفاده نماید؟
Answer: درصورتی‌که واقعاً باعث اختلاف و نزاع می‌شود این کار جایز است.

وارثان دیه [متفرقه ارث]

Questionدیه را چه کسى ارث می‌برد؟
Answer: تمام وارثان نسبى و سببى، مگر متقربان به مادر (مانند برادر و خواهر مادری).

عدم مسئولیت وراث نسبت به واجبات ترک شده عمدی میت [متفرقه ارث]

Questionامورى كه بر فرد مكلّف در زمان حيات واجب است، مثل نماز و روزه و غسل، آيا بر كسانى كه از او ارث مى‌برند نيز واجب می‌شود، يا هر كس در مورد مسائل واجب فقط خودش مسئول است؟
Answer: فقط بر پسر بزرگ‌تر نماز و روزه پدر و مادر كه به خاطر عذرى ترك شده واجب است.

تکلیف نماز و روزه میتی که تمام فرزندانش دختر هستند [متفرقه ارث]

Questionورثه مى‌دانند ميّت نماز و روزه بدهكار است، ولى وصیت به ثلث نكرده است و تمام فرزندان او دختر هستند. آيا وظيفه‌اى دارند؟
Answer: ورثه وظيفه‌اى در اين زمينه ندارند؛ ولى چنانچه به مقدار توان نمازها و روزه‌های وى را قضا كنند كار بسيار خوبى است.

تکلیف ورثه نیازمند درجایی که سایر وراث حاضر به تقسیم نیستند [متفرقه ارث]

Questionپدرى فوت كرده و اموال وى بايد بين سه پسر و يك دختر تقسيم گردد. متأسفانه غالب ورثه، كه از استطاعت مالى خوبى هم برخوردارند، نه مى‌فروشند، نه مى‌خرند و نه حاضر به تقسیم‌اند. آيا يكى از وراث كه نياز مبرم مالى دارد، مى‌تواند سهم‌الارث خود را به ديگرى يا شخص ثالثى واگذار نمايد؟
Answer: بر ساير ورثه واجب است سهم او را جدا نموده و تحويلش دهند و اگر حاضر به اين كار نشدند او مى‌تواند به دادگاه اسلامى مراجعه نموده و تقاضاى جداسازى سهم خود را نمايد و پس‌ازآن هرگونه تصرفی در سهم خودش جايز است.

تصرف پدر در سهم‌الارث اولاد صغیر از مادرشان [متفرقه ارث]

Questionاگر اولاد صغير از مادر خود ارث برده باشند، آيا پدر آنها حقّ تلف يا فروش مال الارث آنان را بدون در نظر داشتن مصلحت صغار دارد؟
Answer: هيچ‌گونه تصرّفى دراموال صغير بدون رعايت مصلحت صغير جايز نيست.

تقسيم ملك مشترك موروثی بدون حضور و رضايت سایر وراث [متفرقه ارث]

Questionبه چهار برادر زمينى از پدر ارث رسيده است. اگر دو برادر كوچك در منطقه نباشند، آيا دو برادر بزرگ مى‌توانند زمين ارث پدرى را تقسيم كنند؟ چنانچه اين كار را انجام دهند؛ و بعداً يكى از برادران غائب، حاضر شود و راضى به آن تقسيم نشود، مى‌تواند تقسيم مذكور را بر هم زند؟
Answer: تقسيم ملك مشترك بدون حضور و رضايت تمام شرکا جايز نيست.

مغبون شدن یکی از وراث در تقسیم ارث [متفرقه ارث]

Questionسه برادر زمين ارثى پدرى را بين خود تقسيم مى‌كنند، كه در اين تقسيم برادر بزرگ مغبون می‌شود. هنگامی‌که متوجّه غبن مى‌گردد نسبت به تقسيم صورت گرفته اعتراض مى‌كند. برادر وسط حاضر به تقسيم دوباره نمى‌شود، امّا برادر كوچك دوباره تقسيم مى‌كند. برادر بزرگ در وصیت خود به پسرانش توصيه مى‌كند كه دوباره بايد تقسيم شود. آيا پسران آن شخص حق دارند از عموى وسطى خود بخواهند كه زمين را مجدداً تقسيم كند؟
Answer: هرگاه به تصديق كارشناسان مورد اعتماد برادر بزرگ در تقسيم اموال موروثى از پدر مغبون شده باشد حق دارد تقاضاى تقسيم مجدّد كند و اگر برخى از ورثه نپذيرند و برادر بزرگ‌تر فوت كند اين حق به ورثه او منتقل می‌شود؛ مشروط بر اینکه با دليل معتبر ثابت شود مغبون بوده است والا تقسيم سابق به قوّت خود باقی است.

تعلّق ملک به ورثه در صورت کوتاهی وکیل [متفرقه ارث]

Questionشخصی به وکیلش می‌گوید که فلان زمین را به اسم فلان پسرم بزن؛ امّا وکیل به هر دلیلی این کار را نمی‌کند تا اینکه موکل (مورث) می‌میرد، حالا فرزندان دیگر می‌گویند آن زمین مال همه ورثه است و آن پسر هم ادعا می‌کند من آن زمین را می‌خواهم تکلیف چیست؟
Answer: درصورتی‌که وکیل اقدامی نکرده، زمین تعلّق به همه ورثه دارد.
TotalPages : 1