SiteTitle

SiteTitle

صفحه کاربران ویژه - خروج
ورود کاربران ورود کاربران

LoginToSite

SecurityWord:

Username:

Password:

LoginComment LoginComment2 LoginComment3 .
SortBy
 

معاملات مدیون با قصد اضرار به طلبکاران [احکام حجر]

Questionآیا صحّت عقد در اباحه اتلاف به غیر توسط مدیون محجور صحیح است؟
Answer: معاملات محاباتیّه، مدیون که سبب ضایع شدن حقّ طلبکاران مى شود، جایز نیست و حتّى صحّت معامله دیگر در صورت ضایع شدن حق طلبکاران نیز مورد اشکال است.

معاملات مدیون غیر محجور [احکام حجر]

Questionتحت چه شرایطى معاملات مدیون غیر محجور نافذ نمى باشد؟
Answer: در صورتى که به حکم حاکم شرع محجور نشده باشد معاملاتش در هر حال نافذ و صحیح است ولى اگر موجب سلب قدرت از اداى دِین شود حرام است.

محجوریت کسی که کارهای غیر عاقلانه انجام می دهد [احکام حجر]

Questionشخصى است کارهاى غیر عاقلانه انجام مى دهد مثلا پولهاى خود را در اختیار افراد قمارباز قرار مى دهد و فقط به گرفتن چک بى محل از قمارباز اکتفا مى کند یا با این که زن و بچه او به خانه احتیاج دارند خانه را به دیگرى واگذار مى کند آیا مى توان او را از این دخل و تصرّفات بازداشت و یا فرزندان او مى توانند از کار های او به محاکم قضایى شکایت کنندو یا حاکم شرع و نماینده ولى فقیه خود با نبود شاکى مى تواند رأساًبر علیه آن فرد اقدام نماید؟
Answer: در فرض سوال چنین کسى سفیه است و حقّ دخالت مستقیم در اموالش را ندارد و فرزندان وی حقّ شکایت به محاکم قضایی را دارند و نیز حاکم شرع و کسانى که از طرف او براى این گونه کارها مأذون هستند در مواردى مانند مورد فوق مى توانند مستقیما بدون وجود شاکی دخالت کنند و اقدامات لازم را به عمل آورند.

صدقه دادن از مال محجور توسط قیم [احکام حجر]

Questionپدرم فراموشی شدید دارد و حقوق بگیر است می خواهم برای او صدقه بدهم آیا اجازه دارم چنین کاری انجام دهم از طرف او وکالت دارم ؟
Answer:

به مقدار کم مانعی ندارد.

تصرفات محاباتی یا تبرعی محجور در مال خود [احکام حجر]

Questionدر بحث محجوریت آیا عدم نفوذ، یا بطلانِ معاملاتِ به‌قصد اضرار در معاملات معوّض و مجّانى، منوط به علم منتقل الیه است؟
Answer: در این موارد اگر مورددعوا باشد معیار علم قاضی است.

تأثیر علم به تمکن پرداخت دیون در تصرفات مباح له [احکام حجر]

Questionآیا علم و جهل مباح له به تمکّن یا عدم تمکّن پرداخت دیون توسط مدیون، تأثیری در جواز یا عدم جواز تصرفات او دارد؟
Answer: علم و جهل مباح له نقشی جواز تصرفت او ندارد.

تقاص حق خود از محجور [احکام حجر]

Questionدائن می‌تواند حقّ خود را به‌زور، یا با تقاص از محجور بگیرد؟
Answer: درصورتی‌که هیچ راهی جز این ندارد و این کار با مفسده همراه نباشد می‌تواند به‌زور یا با عنوان تقاص بگیرد.

منافات حکم عدم جواز اتلاف مال خود با قاعده تسلیط [احکام حجر]

Questionآیا حکم به عدم جواز اتلاف مال از سوى مالک، با عموم قاعده تسلیط منافاتى ندارد؟
Answer: قاعده تسلیط مشروط به شروطی است ازجمله این‌که تصرفات معقول باشد.

تصرفات محاباتی یا تبرعی محجور در مال خود [احکام حجر]

Questionتصرفات محاباتى، تبرّعى و به کمتر از ثمن المثل مدیون، با قصد اضرار و فرار از دین چگونه است؟
Answer: هیچ‌کس مجاز نیست اموال خود را تلف کند، یا به دیگرى اجازه اتلاف بدهد. همچنین معاملات محاباتیّه که سبب ضایع شدن حقّ طلبکاران می‌شود، نیز جایز نیست.

تقدم حق غرما بر حق سکنای مطلقه رجعیه محجور [احکام حجر]

Questionاگر زوج، زوجه را در منزلى که جزء مستثنیات دین نمی‌باشد طلاق دهد و پس‌ازآن حاکم او را حجر کند، آیا حقِّ سکناى مطلقه رجعیّه در این منزل بر حق غرما مقدّم است؟
Answer: حقِّ غرما مقدّم است.

تصرف اموال محجور توسط فرزندان [احکام حجر]

Questionشخصى که داراى مقداری پول نقد بوده سکته مغزى نموده و در اثر آن در مشاعر و حواسّ او اختلال پیش‌آمده، به‌طوری‌که عملاً سفیه شرعى محسوب شده و محجور می‌گردد همسر و یکى از فرزندان او تصمیم می‌گیرند خانه‌ای با همان پول خریدارى کنند تا این فرزندى که در سنّ ازدواج بوده در آن سکونت نماید قابل توجّه اینکه شخص محجور، ولی خاصی ندارد و همسر و فرزندان او نیز از طرف حاکم شرع یا به‌حکم قانون قیّم او نیستند و از طرف دیگر، هیچ‌یک از همسر و دو فرزند مذکور قصد تملّک و خرید خانه براى خود نداشته و قصد قرض گرفتن پول را نیز نداشته‌اند، حال در این صورت شرعاً چه کسى مالک آن خانه است؟ و چنانچه فرزندى که در آن خانه سکونت کرده و سند به نام اوست، مخارجى در آن منزل بنماید تکلیف این مخارج چیست؟
Answer: چنانچه خانه را با پول پدر گرفته‌اند و او در آن زمان محجور بوده، معامله باطل است مگر اینکه قیّم شرعى آن را اجازه دهد که در این صورت خانه تعلّق به پدر دارد و هزینه‌هایی که آن فرزند در آن منزل کرده از کیسه خود او رفته است، ولى اگر چیزهاى قابل انتقالى، مانند کابینت و امثال آن باشد، متعلّق به خود اوست.

معاملات مدیون غیر محجور [احکام حجر]

Questionتحت چه شرایطى معاملات مدیون غیر محجور نافذ نمی‌باشد؟
Answer: درصورتی‌که به‌حکم حاکم شرع محجور نشده باشد معاملتش درهرحال نافذ و صحیح است ولى اگر موجب سلب قدرت از اداى دِین شود حرام است.

محجوریت کسی که کارهای غیرعاقلانه انجام می‌دهد [احکام حجر]

Questionشخصى است کارهاى غیرعاقلانه انجام می‌دهد مثلاً پول‌های خود را در اختیار افراد قمارباز قرار می‌دهد و فقط به گرفتن چک بی‌محل از قمارباز اکتفا می‌کند یا با این‌که زن و بچه او به خانه احتیاج دارند خانه را به دیگرى واگذار می‌کند آیا می‌توان او را از این دخل و تصرفات بازداشت و یا فرزندان او می‌توانند از کارهای او به محاکم قضایى شکایت کنند و یا حاکم شرع و نماینده ولی‌فقیه خود با نبود شاکى می‌تواند رأساً علیه آن فرد اقدام نماید؟
Answer: در فرض سؤال چنین کسى سفیه است و حقّ دخالت مستقیم در اموالش را ندارد و فرزندان وی حقّ شکایت به محاکم قضایی را دارند و نیز حاکم شرع و کسانى که از طرف او براى این‌گونه کارها مأذون هستند در مواردى مانند مورد فوق می‌توانند مستقیماً بدون وجود شاکی دخالت کنند و اقدامات لازم را به عمل‌آورند.

اخذ خسارت از طلبکاران توسط بدهکار به جهت حبس [احکام حجر]

Questionچنانچه شخص بدهکارى به علّت ورشکستگى راضى شود حتّى منزل مسکونى و محل کسب‌وکار خود را به قیمت روز به طلبکاران خود بدهد امّا طلبکاران فقط پول نقد از او بخواهند و شخص بدهکار را زندانى نمایند آیا شخص بدهکار در این مدّت که در حبس بوده و وقتش هدررفته، بر طلبکاران حقّى پیدا می‌کند که بتواند از طلبِ طلبکاران کسر نماید؟
Answer: در فرض مسئله ازنظر شرعى نمی‌تواند خسارتى از طلبکاران بگیرد.

پرداخت قرض ربوی به فرزندان محجور توسط قیمش [احکام حجر]

Questionآيا قيم پدرى كه محجور است، می‌تواند از طرف پدر به فرزندان آن پدر، قرض ربوى بدهد؟
Answer: درصورتی‌که به مصلحت پدر باشد مانعی ندارد.

استفاده از اموال متکدیان محجور برای نگهداری آن‌ها [احکام حجر]

Questionبعضى از متکدیان محجورند و قوّه عقلانى آن‌ها زایل شده است و بعضاً پول هنگفتى دارند و خانواده‌های تعدادى از آن‌ها نیز مشخص نیست و چون در سازمان بهزیستى براى همیشه نمی‌توان از آن‌ها نگهدارى کرد، لذا در آن نهاد مجبور هستند بعد از چند روز آن‌ها را به شهرستان محل اقامتشان اعزام نمایند و خوف این است که پولشان را از دست بدهند. آیا جایز است پول این افراد گرفته شود و به سازمان بهزیستى تحویل گردد تا مورداستفاده سایر مددجویانی که تحت پوشش هستند، قرار بگیرد؟
Answer: آن دسته از متکدیان که پول هنگفت دارند، اموالشان جزء مجهول‌المالک است به‌استثنای هزینه یک سال که مال خود آن‌هاست و مصرف کردن پول‌های اضافى براى فقراى دیگر اشکالى ندارد؛ و آن‌ها که پول کمى دارند متعلّق به خودشان است و می‌توان براى مخارج آن‌ها از آن پول استفاده کرد آن‌ها که ازکارافتاده هستند نباید اموالشان را صرف دیگران کرد چراکه با گذشت سال بازهم گرفتار خواهند بود

فسخ صیغه ازدواج بعد از اثبات حجر زوج [احکام حجر]

Questionشوهرم پزشك محترم و مطلعی بوده كه بعد از چند سال زندگانى مشترك زناشويى متأسفانه مبتلا به جنون شد. من اختلال حواس او را به دادگاه اعلام و پزشك قانونى هم مراتب را تأييد كرده است، درصورتی‌که حاكم شرع حجر را ثابت و او را محجورعلیه بداند، آيا با صرف صدور حكم حجر، عقد نكاح فسخ‏ مى‏شود؟ يا جهت وقوع فسخ ازدواج باز بايد به محكمه مراجعه شود؟
Answer: زن مى‏تواند صيغه فسخ را جارى كند و احتياط آن است كه آن را به اطّلاع حاكم شرع برساند.

تصرف در اموال شخصی که حواس خود را ازدست‌داده است [احکام حجر]

Questionتصرفات فرد دچار بیماری آلزایمر در اموالش چه حکمی دارد؟
Answer: درصورتی‌که حواس خود را ازدست‌داده، شخص امینی از طرف حاکم شرع به‌عنوان قیم معرفی می‌شود (از فرزندان یا بستگان نزدیک یا دیگران) تا در اموال وی با رعایت مصلحت تصرف نماید.

عمل به نذر بعد از محجور شدن [احکام حجر]

Questionچنانچه محجور، قبل از ممنوع شدن، نذر روضه‌خوانی سالیانه به مدّت ده روز داشته باشد، آیا پس از حجر می‌تواند از اموالش براى انجام نذرش برداشت کند؟
Answer: حقّ طلبکاران مقدّم است.

بلوغ زودرس به دلیل وجود غده [احکام حجر]

Questionپسری در سن 11 سالگی یکی از علائم بلوغ را پیداکرده اما واجبات دینی را تا سن 15 سالگی به‌طور ناقص انجام می‌داده است. سپس مشخص می‌شود که غده‌ای از کودکی در مغز او بوده و این احتمال وجود آرد که بلوغ زودرسش به دلیل این بیماری بوده است. آیا باید قضای واجبات دینی زمان کودکی‌اش را بجا آورد؟
Answer: هرگاه واقعاً به‌صورت یک مسئله غیرعادی ظهور و بروز کند آن علامت به‌تنهایی کافی نیست.

حکم ازدواج محجور [احکام حجر]

Questionازدواج دائم و موقت محجور حکمش چیست؟
Answer: مانعی ندارد ولی اگر حاکم شرع او را محجور از تصرف در اموال کرده باشد چیزی از اموال را نمی‌تواند مهریه قرار دهد همچنین به‌عنوان نفقه.

حکم به محجوریت بعد از فوت [احکام حجر]

Questionآیا بعد از فوت شخصی می‌توان حکم به محجوریت او نمود؟
Answer: هرگاه ثابت شود که آن شخص در برهه‌ای از زمان حیات خود محجور بوده بخشی از احکام ثابت می‌شود.

اقامه دعوای غیرمالی توسط سفیه [احکام حجر]

Questionآیا شخص سفیه در امور غیرمالی می‌تواند به‌صورت مستقل اقامه دعوا نماید؟
Answer: اگر عقل و هوش کافی داشته باشد مانعی ندارد.

مستثنیات دین [احکام حجر]

Questionمستثنیات دین چیست؟
Answer: خانه، وسایل خانه، لباس، وسیله نقلیه و مانند آن است.

تفاوت اثبات رشد در امور مالی و غیرمالی [احکام حجر]

Questionآیا اثبات رشد بعد از بلوغ در امور مالى و غیرمالی یکی می‌باشد و یا باید هرکدام به‌صورت جدا ثابت شود؟
Answer: رشد مراتبى دارد که در افراد متفاوت می‌باشد به‌طور مثال در امور مالی بعضی افراد در امور اموال کم رشید هستند و بعضی دیگر در اموال زیاد و این امر در امر غیرمالی مانند ازدواج نیز ثابت می‌باشد و تا رشد عقلانى به‌قدر کافى در هر مرحله نباشد، تصرفات نافذ نیست نه در شرع و نه نزد عقلاى عرف.

تعمیم دادن حکم اعصار ثابت‌شده در دادگاه به تمام بدهی‌ها [احکام حجر]

Questionاگر شخصى براثر بدهکارى به چند نفر در حبس باشد و به خاطر یکى از بدهی‌هایش در دادگاه معسر شناخته شود، آیا حکم اعصار نسبت به بدهی‌های دیگر او موثّر است؟
Answer: هنگامی‌که حکم اعصار ثابت شود براى تمام دیون کافى است ولى در صورت تعدّد پرونده‌ها و تعدّد قاضى، اعصار براى هر یک از قضات باید ثابت شود.

شنیدن اقرارات مدیون قبل یا بعد از حکم حجر [احکام حجر]

Questionآیا اقرار مدیون قبل و بعد از صدور حکم حجر، مسموع است؟
Answer: قبل از حکم حجر مسموع است بعدازآن مسموع نیست.

معاملات صوری محجور [احکام حجر]

Questionمعاملات صورى مدیون با قصد فرار از دین و یا اخفاى اموال، چه وضعیتی دارد؟
Answer: معاملات صوری به‌یقین صحت ندارد.
TotalPages : 2